PARAĆIN-Predsednik Udruženja penzionera u Paraćinu Milan Ilić izjavio je da trećinu penzionera članovi porodice fizički, verbalno i psihički zlostavljaju.

-Penzineri to neiznose javno, jer žive sa svojom sinovima, ćerkama i unucima. Sramota ih je ili iz straha ne smeju da pričaju. Nažalost penzioneri su u mnogim porodicama u Srbiji finansijski stubovi. Čeka se 10. i 25. u mesecu da bi porodica došla do novca, ali penzioneri ne dolaze do penzije. Članovi porodica putem nasilja i na druge načine dolaze do penzije ili uzimaju kratice od penzionera i kupuju na odloženo. O tome se priča kada dođe do tragičnih događaja, rekao je Ilić. i dodao da u Paraćinu živi 15.000 penzionera, četvrtina stanovinštva, a dve trećine živi ne ivici bede. Odriču se lekova i hrane.

-Vlada Srbije donela privremene mere 2014. godine, koje su prerasle u trajne, a reč je o oduzimanju značajnog dela penzije. Mere nisu oročene i naneta je trajna šteta penzionerima. Penzineri su oštećeni i neprimenjivanjem člana 80 Zakona o budžetu, odnosno penzije već sedam puta nisu usklađivane sa troškovima života. Oko 250.000 ljudi u Srbiji starijih od 65 godina, koji nemaju nikakva primanja, nisu vidljivi za državu. Pored toga, diskriminacija između penzionera u Beogradu i provinciji ogleda se u ,,senior” karticama, odnosno kupovini po nižim cenama, povlašćene ulaznice za sportsko-rekreativne i kulturne sadržaje. Reč je o 200 kompanija, istakao je Ilić.

On je najavio da će zbog teškog i diskriminatorskog odnosa prema penzionerima zatražiti prijem u Vladi Srbije i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.