ĆUPRIJA- Ninoslav Erić iz štaba za vanredne situacije u Ćupriji, koja ima 41 zaraženog na 28 hiljada stanovnika, rekao je za RTS da je virus u tom gradu potekao od dve osobe koje su došle iz inostranstva, a da je posle došlo do lokalne transmisije. Vojska obezbeđuje Opštu bolnicu i Dom zdravlja, te ustanove su i dezinfikovane. Stigla je i zaštitna oprema za sve medicinske radnike.

Ćuprija je prva uvela najstrožije mere, kako bi smanjila kretanje građana, osim prehrambenih marketa i apoteka.

-Na početku je jedan od kontakta bio naš sugrađanin iz inostranstva, njegova supruga je radnica Doma zdravlja. Vojska obezbeđuje zdravstvene ustanove, koje su dezinfikovane. Noćas je stigla oprema za sve medicinske radnike. Nema straha da Opšta bolnica i Dom zdrave ne rade kako treba, rekao je Erić za RTS.

Od ponedeljka ZJZ će uzorkovati sve kontakte prvog reda.

-Samim tim broj novozareženih će porasti, ali imaćemo masu svih onih koji su zaraženi i stavićemo ih u izlaciju ili Opštu bolnicu ili KBC. Uradili smo sve što je potrebno da se virus ne širi, sa uzorkovanjem imaćemo celokupnu masu svih novo zaraženih i posle toga kreće pad broja obolelih. Siguran sam da nema potrebe za zatvaranje Ćuprije, uradili smo sve preventivne mere, sa uzorkovanjem imaćemo celokupnu masu  zarženih i krenućemo sa izlečenjem, kaže Erić za RTS.

Kako nezvanično saznajemo, više zdravstvenih radnika, kako u Opštoj bolnici tako i Domu zdravlja, pozitivno je na novi korona virus covid-19. Njihove kolege su testirane i očekuju rezultate uzorkovanja. U tom smislu teška je situacija u više službi, jer su i kontakti u izolaciji.