SVILAJNAC-Na osnovu informacija dobijenih od roditelja, Opština Svilajnac došla je do saznanja da je PU „Dečja radost“ iz Svilajnca vršila naplatu svojih usluga za one mesece kada deca nisu koristila usluge vrtića. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je ova naplata vršena suprotno Pravilniku Ministarstva prosvete iz 2014. godine i obavezujućoj Naredbi Štaba za vanredne situacije opštine Svilajnac od 16. marta 2020. godine:

„Naredba Kriznog štaba opštine Svilajnac jasno kaže da deca koja ne idu u vrtić dok traje vanredna situacija, a podsećam građane opštine Svilajnac da je vanredna situacija i dalje na snazi, ne treba da plaćaju taj paušal od 50% redovne cene koji se plaća tokom redovnog stanja. Na žalost, PU „Dečja radost“ naplaćivala je taj paušal mimo Pravilnika i Naredbe, i prema našim prvim nezvaničnim procenama preko milion dinara je od roditelja naplaćeno protivzakonito. Poslali smo i budžetsku i prosvetnu inspekciju kako bi se do dinara utvrdilo koliko je naplaćeno od roditelja i kako bi se u toku maja taj novac vratio roditeljima“ – izjavio je Milanović dodavši da će lokalna samouprava preduzeti sve zakonske mere prema odgovornom licu.

„Takođe, smatramo da ovakav način vođenja vrtića nije dobar ni za radnike te ustanove, ni za decu, ni za njihove roditelje. Nadam se da ćemo ovaj poslednji u nizu problema ubrzo da razrešimo, obratićemo se i Ministarstvu prosvete“ – rekao je Milanović.

Usledio je demant iz PU Dečija radost