JAGODINA-Beogradska nadbiskupija katoličke crkve u sredu je proslavila svetkovinu zaštitnika župe u Jagodini – sv. Leopolda Mandića.

-Na sam dan Leopoldova crkva u Jagodini bila je premalena da primi lepi broj vernika i hodočasnika koji su došli pomoliti se i tražiti zagovor Sveca milosrđa. Svečanu svetu misu predslavio je monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit u koncelebraciji sa svećenicima Beogradske nadbiskupije te u zajedništvu sa vernicima i hodočasnicima iz Beograda, Kruševca i ostalih mesta. Na svečanome slavlju prisustvovao je i otac Nikola Soladatović, sveštenik SPC-a, paroh Turijsko – kučevački sa svojom porodicom, stoji u saopštenju.

Župnik domaćin Ivan Poleto na početku je pozdravio sve pridošle vernike i istakao da nas je ,,u ovom slavlju nebeskog zaštitnika sv. Leopolda okupio divan znak vere: tako malen rastom, a tako veliki svetac, tako jednostavan, a tako snažni zagovornik. U središtu Srbije i naše Nadbiskupije prije 12 godina ovo mesto dobilo je svoj pastoralni centar, a od 2012. postaje i župom. Dogodine se slavi mali, ali ne tako ne važan jubilej deseta godišnjica od osnivanja župe sv. Leoploda u Jagodini”.

-Jedna od njegovih predivnih i brojnih misli i je ova: „Ni jedan čovjek nije toliko od blata da u njemu ne bi bio mali komadić zlata“. Ova poruka I te kako vredi u ovo naše današnje vreme, kada ljudi gledaju samo negativno u drugima, a ne vide i onaj komadić dobroga i plemenitoga. Sv. Leopold je u svima znao prepoznati to dobro kojeg svi nosimo u srcu, netko više netko manje. Zato pokušajmo u ljudima pronalaziti taj komadić zlata, to dobro i moliti za sve ljude, podsetio je župnik Poleto.

-U ovoj godini kao i prošle još uvek se borimo s pandemijom korona virusa. Na poseban način sveti otac papa Franjo nedavno je pozvao celu Crkvu da u ovom mjesecu maju posvećenom Mariji molimo našu nebesku Majku za prestanak pandemije i za mir u svijetu. Župljani u Jagodini takođe su na početku maja pozvani da svakoga dana izmole svetu krunicu ili barem jednu deseticu. Posvetili smo i naš grad Blaženoj Devici Mariji. Ispod krsta u našem dvorištu postavili smo i kip Majke mira – Mamma della pace – s otoka Carpija napomenuo je župnik jagodinski.

Slavlje u Jagodini, iako je bilo kišovito, proteklo je lepo i dostojanstveno, a nakon svete mise o. Nadbiskup je s okupljenim vernicima izmolio zagovornu molitvu Nebeskoj Majci Mariji ispred postavljenog kipa Majke mira. Slavlje je završeno bratskim druženjem i posluženjem.

foto: facebook