PARAĆIN- Obeležavanju tradicionalne manifestacije “Noć muzeja” koja se održava 16. godinu zaredom se i ovog puta priključuje paraćinski Kulturni centar otvaranjem izložbe slika italijanskog slikara Pipa Altomarea u svojoj galeriji, u petak 14. maja 2021. godine od 19 do 22 sata. Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 28. maja 2021. godine u Galeriji paraćinskog kulturnog centra u prepodnevnim časovima uz poštovanje svih preventvnih mera.

-Za nama su po mnogo čemu jedinstveni dani borbe protiv pandemije koja je na prečac skočila sa jednog meridijana na drugi, koja nas je zatekla i izmenila našu svakodnevicu, preokrenula naše rasporede, poremetila nam planove. Pred nama su nedelje u kojima borba ne prestaje, dani u kojima uzvraćamo udarac uz pomoć znanja, uz pomoć nauke i, pre svega, ljubavi i brige za zajednicu čiji smo deo.

Uprkos svemu, umetnost i kultura pokazali su svoju otpornost i spremnost da preko noći odgovore na nove izazove, da iznedre nove ideje i još jednom pokrenu ceo svet, čak i u ovako teškim trenucima, stoji u saopštenju.

O autoru izložbe:

Pippo Altomare je rođen u Spelingi na Siciliji, ostrvu na kojem je ro|en 8. aprila 1958. godine u Nikoziji. Pohađao je Državni umetnički institut i Akademiju lepih umetnosti u Kataniji.

Privučen razvojem umetničkih pojava na američkoj umetničkoj sceni, 1977. provodi tri meseca u Njujorku, istražujući gradske galerije i muzeje. Tokom svog drugog boravka, nekoliko godina kasnije, odlazi u Majami (Florida) gde ima priliku da analizira američke strategije marketinga i prezentacije savremene umetnosti.

Od 1984. izlaže samostalno i grupno u Italiji i širom celog sveta (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Engleska, Estonija, Finska, Nemačka, Holandija, Mađrska, Jordan, Liban, Poljska, Rumunija, Švedska, Sirija, Slovenija, Španija, Turska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Republika Srpska i Amerika).

Njegov rad se takođe pojavio u televizijskom zabavnom programu “Mito, la bevanda per il giovani”. Radio je dizajn naslovnih stranica knjiga eseja (Enzo Santese, “Il vino specchio per l’uomo”, Edizioni Andrea Moro, Tolmezzo – Italy – 1999.), pripovetki – zajedno sa Filipo Altomareom – (Francesco Paolo Pinello, “Io sono una libellula…”, Bastogi Editrice Italiana, Foggia – Italy – 2009.), i druge publikacije. Dizajnirao je i/ili producirao serije radova i umetničkih objekata za: Telecampione S.p.A., Arte y Naturaleza u Madridu i Progetti Italiani u Velikoj Britaniji.

Predavao je na Akademiji lepih umetnosti Karari, Firenci, Lećeu, Rimu i Sasari. Od 2013. godine, radi na Akademiji lepih umetnosti u Kataniji, gde podučava na Odseku za dekorativne umetnosti.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 28. maja 2021. godine u Galeriji paraćinskog kulturnog centra u prepodnevnim časovima uz poštovanje svih preventvnih mera. #budimoodgovorni

www.kcp.org.rs