JAGODINA-Novinar Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine, ubijen je u svom ulazu, na današnji dan pre 20 godina. On se 11. Juna 2000. godine vraćao iz jutarnje kupovine namirnica, sa kesom u ruci ušao je u ulaz gde stanuje, tu su ga sačekale ubice i sa više udaraca tupim predmetom u glavi usmrtili.

Danas su porodica Pantić i srpski novinari obišili njegov grob gde su uplali sveće, na ploču u ulazu su stavlili ruže,a na spomen bistu u parku pored zgrade gde je živeo vence i cveće.   Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević zatražio je  da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj od jagodinskog Višeg tužilaštva, jer ,,izgleda da se posle 20 godina zna sve, i motivi i nalogodavci i činjenice “

„Ali, postoji ključni momenat, a to je volja – da se konačno vidi lice ubice i onih koji su to uradili, iako svi znamo da je savršeni zločin onaj o kome znamo sve, a pravde nema. Tražimo da Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu urgentno preuzme ovaj slučaj i da se konačno zatvori velika nepravda nad porodicom Pantić i nad novinarima Srbije, kojoj je čisto, čestitio, srčano i do poslednjeg trenutka služio Milan Pantić“, naglasio je Rakočević.

Milan Babović, zamenik glavnog urednika Večernjih novosti, na obeležavanju dve decenije od ubistva Pantića u Jagodini da se godinama novinari okupljaju sa jednim jedinim pitanjem – ko je na kućnom pragu mučki ubio novinara Pantića?

„Odgovora, na žalost, nema, ali sve što znamo jasno upućuje da je mafijaška hobotnica, koja se obmotala oko nekadašnjeg giganta, cementare u Novom Popovcu, ubila našeg kolegu. Ponavljamo apel i obećavamo Milanu i njegovoj porodici da se neposredni izvršioci i nalogodavci konačno privedu pravdi“, istakao je Babović.

Napominje da je Komisija za istragu ubistava novinara došla do „čvrstih i nepobitnih informacija o tom gnusnom zločinu“.

„Ja se nadam da će ovaj čin koji je šamar na obrazu demokratske Srbije konačno dobiti sudski epilog, da li kroz Tužilaštvo za organizovani kriminal, ili Više tužilaštvo u Jagodini, koje se u ovom slučaju nije najbolje pokazalo, ali to je najmanje što možemo da učinimo za Milana Pantića i njegovu porodicu, kao i našu branšu. Ohrabruju najave iz vrha vlasti da će na ovaj slučaj konačno biti stavljena tačka“, nastavio je Babović.

Slavko Ćuruvija Fondacija upozorila je danas da i posle 20 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, istraga o tom zločinu “stoji u mestu” a da sudski postupak “nije ni na pomolu.

Ocenili su da činjenica da slučajevi ubistava novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nisu pravosnažno okončani “više decenija nakon što su počinjeni”, predstavlja “opasnu poruku da je država nemoćna pred zločinom i da ne može da obezbedi pravdu i bezbednost za novinare, ali i sve građane Srbije”.

“Posebno zabrinjava činjenica da i pored poruka iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, prema kojima su poznati ne samo neposredni počinioci ubistva Milana Pantića, već i motivi i naručioci iz tadašnjeg vrha vlasti, optužnica još uvek nije podignuta”, piše u saopštenju.

Pozvali su institucije da “u svetlu tvrdnji da postoje novi dokazi” u vezi ubistva Pantića, “iskoriste sve mehanizme u okviru svojih nadležnosti i što pre okončaju slučaj koji već dvadeset godina izmiče pravdi”.

“Svaki razgovor o bezbednosti novinara obezvređen je izostankom epiloga u slučajevima ubistava novinara i zbog toga zahtevamo hitno privođenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića”, piše u saopštenju.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je ranije da to telo “zna motiv, naručioce i izvršioce ubistva Milana Pantića”.

“Komisija zna da je Pantić ubijen zbog onog što je pisao i onog što bi tek pisao o privatizaciji cementare Novi Popovac u Paraćinu. Imamo saznanja i o tome ko je stajao ispred zgrade, tajno pratio i na kraju likvidirao Pantića, kao i koja kriminalna grupa je to planirala”, rekao je Matić.

NUNS:Zahtevamo da se konačno stavi tačka na kontinuitet nekažnjivosti zločina nad novinarima

Danas se navršava 20 godina otkako je ispred svog doma u Jagodini mučki ubijen novinar „Večenjih novosti“ Milan Pantić.Prošlo je dve decenija, ali do danas nisu pronađeni počinitelji, kao ni naručioci ovog zločina.

Pisanje Milana Pantića o korupciji i kriminalu u Jagodini i Pomoravlju pokušano je ovim zlodelom da budu ućutkano, i zato Nezavisno udruženje novinara Srbije i na ovu godišnjicu ubistva opominje predstavnike vlasti, ali i podseća javnost, da ovaj zločin ne sme da bude zaboravljen i nerasvetljen.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je nadležnom javnom tužilaštvu u Jagodini dostavila veliki broj informacija koje upućuju na dokaze u slučaju, međutim postupak se još uvek nalazi u predistražnoj fazi.

NUNS izražava zabrinutost zbog velikog broja nerazjašnjenih ubistava i napada na novinare i medijske radnike. Srbija ima već predugu istoriju nasilja nad novinarima i novinarkama, te svako gušenje i zataškavanje ovakvih sluačajeva ne sme da bude dozvoljeno.

Podsećamo i na druge nerešene slučajeve napada na novinare. Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije je ponovo pred provstepenim sudom, slučaj novinarke Dade Vujasinović je i dalje u predistražnoj fazi, a slučaj pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića i dalje ostaje nerasvetljen.

NUNS zahteva da se konačno stavi tačka na kontinuitet nekažnjivosti zločina nad novinarima i poručuje da dok je novinarskih i medijskih udruženja smrt kolege Milana Pantića neće nestati u ponoru zaborava.