Vera Nikolić, jedna od najboljih jugoslovenskih i srpskih atletičarki svih vremena, preminula je u Beogradu u 73. godini. Biće sahranjena u Aleji velikana u Beogradu.

Rođena je u Grabovici 23. septembra 1948. godine. Jedina je jugoslovenska i srpska atletičarka koja je bila svetska rekorderka. Postavila je granicu snova na 800 metara, kada je u Londonu 20. jula 1968. godine štopericu zaustavila na 2:00,5. U njenom vlasništvu je bio skoro tri godine. Tada je nastupala za AK Morava iz Ćuprije, njen trener bio je Aleksandar Aca Petrović. Karijeru je nastavila u Zagrebu, gde je osnovala porodicu. Izgubila je posao, suprug joj je uhapšen, te je sa porodicom proterana iz Zagreba 1991. godine. Ima troje dece i šestoro unučadi, što je po njenim rečima njen najveći uspeh.

Vera je bila i dvostruka šampionka Evrope. Do zlata na 800 metara došla je u Budimpešti 1966. i Helsinkiju 1971. godine. Bez ikakve dileme je najbolja srpska atletičarka 20. veka.

Četiri puta je bila proglašavana za najbolju sportistkinju Jugoslavije, dok je 1966. bila izabrana za najuspešniju (računajući i muškarce).

Drama za Veru Nikolić počela je 21. januara ove godine kada je u Kruševcu doživela moždani udar. Pukla joj je aneurizma i prebačena je u Beograd, gde je operisana na Neurohiruruškoj klinici u Beogradu. Šest meseci je bila u indikuvanoj komi i nažalost nije uspela da se oporavi.