ĆUPRIJA-Drugi Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius je festival klasične muzike i biće održan od 16. do 18. jula u Ćupriji u organizaciji Ustanove kulture i Škola za muzičke talente, te podršku Opštine Ćuprija.

-Ovogodišnji Ravanelius će, između ostalih, ugostiti Simfonijetu Sofija iz Bugarske, kvartet Habanera i Duvački kvintet Beogradske filharmonije. Najmlađi posetioci će uživati u radionici izrade gudačkih instrumenata i dečijoj operi koju će izvesti udruženje umetnika Visoko C. Za profesionalce i zainteresovane u oblasti kulture biće organizovana panel diskusija koju će održati Smiljka Isaković, među muzičkom kritikom omiljena kao ,,prva dama čembala’’ i Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine. Festival će zatvoriti maestro Stefan Milenković, naš slavni violinista i Kamerata akademika, profesionalni kamerni orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, nabraja direktor festivala Stefan Stamenković.

-Osmišljen kao spektakularni trodnevni festival, Ravanelius u Ćupriju uvodi novi kulturni sadržaj i skreće pažnju na renomirane muzičke umetnike i ansamble, ali i na mlade i perspektivne umetnike, učenike Škole za muzičke talente, jedinstvene obrazovne institucije na našim prostorima. Naš cilj — edukovati mladu publiku i popularizovati umetničku muziku, ističe Stamenković.

-Pored inicijalne ideje, naša vizija je i da predstavimo bogatu turističku ponudu Ćuprije i njene okoline. Na taj način Ravanelius svojim imenom priziva zvuk vizantijskog Ravanela, ali i šalje eho u budućnost, gradeći most (ćupriju) između svih vrednih činioca identiteta ovog jedinstvenog grada, završava Stamenković.