SVILAJNAC- Zaštitnik građana dodelio je danas priznanja za šest gradova i opština koje su u 2020. godini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti posebno za osobe sa invaliditetom (OSI).
Nagrade su dobili Kragujevac, Kruševac i Sombor, kao i opštine Svilajnac, Čajetina i beogradska opština Vračar.
Nagrađene lokalne samouprave pomogle su da se osobama sa invaliditetom omogući lakši pristup institucijama, a jedan od primera je Kruševac koji je rekonstruisao gradski trg i OSI zahvaljujući spuštenim ivicama i uređenijim stazama omogućio lakši pristup.
Pomoćnik gradonačelnika Kruševca Jelena Todorović rekla je da je ovo treća nagrada za taj grad koji, kako kaže, intenzivno unapređuje uslove života OSI, počev od infrastrukture, do adaptacija pristupa institucijama u svim sferama društvenog života.
Kruševac je dobio nagradu za više inicijativa koje su se odnosile na pravovremeno planiranje i uklanjanje prepreka kao i na izgradnju pristupačnih objekata, te rekonstrukciju i adaptaciju objekata za javnu namenu.
Predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković, koja je dobila nagradu za inovativna rešenja, u oblasti unapređenja pristupačnosti informacija rekao je da opština zajedno sa volonterskim servisom već pet godina pojačano prati celokupnu IT mrežu i olakšava komunikaciju sa građanima, posebno starijim i OSI.
„Mnogi sugrađani ne mogu da dođu do opštine, donosimo im lekove, nabavili smo računare, štampače, tablete i tu smo u želji da im se približimo još više”, rekao je Nedeljković novinarima na dodeli nagrada.
Zamenica zaštitnika grđana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović rekla je da ta institucija godinama prati OSI, stavljajući u fokus njihove osnovne potrebe.
Cilj je da se OSI obezbedi bolja pristupačnost zajednici, rekla je ona i dodala da nadležni rade na tome, postavljajući brojne olakšice ispred i u samim institucijama.
Kroz ovakve nagrade možemo da budemo u bližem kontaktu sa gradovima i opštinama i da se zajednički pomažemo, navela je ona.
Zaštitnik građana je u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjene siromaštva Vlade Srbije kao i Stalnom konferencijom gradova i opština raspisao javni poziv za dodelu nagrada gradovima opštinama i gradskim opštinama na koji se prijavilo 12 lokalnih samouprava.
Na taj način se, kako je rečeno na skupu promovišu primeri dobre prakse na lokalnom nivou čime bi se unapredio kvalitet života građana.
Zahvalnice za učešće na javnom pozivu dobili su za prošlu godinu opštine Bela Palanka i Gornji Milanović i Knić kao i Leskovac, Loznica i Smederevo.