SVILAJNAC- Evropska unija izdvojila je 10,2 miliona evra za izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju stanova i kuća, kao i za mere socijalne inkluzije, za 421 porodicu u 19 gradova i opština u Srbiji, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji (The United Nations Office for Project Services, UNOPS).

Donaciju za obezbeđivanje krova nad glavom za stanovnike iz osetljivih društvenih grupa dobili su Boljevac, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Vršac, Gadžin Han, Žagubica, Koceljeva, Kula, Lebane, Loznica, Ljubovija, Novi Pazar, Odžaci, Pančevo, Raška, Svilajnac, Topola, Čačak i Šabac.

Donacija Evropske unije omogućiće izgradnju, kupovinu i rekonstrukciju socijalnih stanova i kuća i tako obezbediti krov nad glavom 421 porodici sa oko 1.500 članova, navodi se u izjavi UNOPS za medije.

Dragana Radević, zamenica predsednika opštine Svilajnac navodi da je projektom planirana i prekvalifikacija i dokvalifikacija.

“Planirana je i prevencija kada govorimo o kovidu, planirano je uključivanje romske populacije u kulturni i zabavni život opštine”, dodaje Radević.

Događaju na kom je obeležen početak sprovođenja projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi), ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.