JAGODINA- Svi prozori i most na kući iz 19. veka u Gonjem Račniku kod Jagodine, koja je poznata široj javnosti iz kultnih serija i filmova nastalim po romanima Dobrice Ćosića, su razbijeni i polomljeni,počionice svi znaju samo su  nepoznati državni organima. Vlasnik kuće Dragan Gligorijević od muke koja ga snašla slikovito kaže ,,Ću da puknem”. On je na društenim mrežama objavio svoju muku, valjda da bi je podelio sa svojim prijateljima i na neki način olakšao, jer mu nadležne državne institucije nisu pomogle da dođe do pravde.

– Ću da puknem. Namerno sam napisao ovako naški, jer tako se i osećam. Još 7. ili 8. avgusta su mi vandali razbili sva stakla na kući i policija je izvršila uviđaj ali do dana današnjeg rezultata nema. A evidentno je da su to uradili maloletni delikventi, jer 27 godina kako čuvam ovu kuću ni jedan ekser mi nije falio. Kako su se u selu pojavili ti ,,indijanci” u goste i most mi je srušen i sva stakla su mi polomljena. Preko 50 kamenova sam našao u kući, običan seljak neće da se savija 50 puta i gađa. Ali zakon je veoma oprezan prema maloletnicima, a i roditelji zaštitnički nastrojeni, jer je bruka za njih, treba da se plati to i onda će ovaj slučaj da ostane nedorečen. Znači, Dragane sam popravljaj i budi srećan mogao si i gore da prođeš, a to boli da niko ne odgovara makar imenom i prezimenom. Tako se postaje nasilnik štiti te i zakon i roditelj, a posle se pitaš kako je postao kriminalac. I hteo sam još da napišem puno stvari, ali bolje je da ćutim, napisao sam i podelio ove slike samo da mi malo bude lakše kad budem popravljao, napisao je Gligorijević.

U Gornjem Račniku, na padinama Crnog vrha, u okolini Jagodine snimane su tv serije ,,Koreni”,  ,,Vreme zla”,,Muzika u Velikom ratu”….

Kuća u Gornjem Račniku sagrađena je u periodu između 1843. i 1844. godine, a za razliku od ostalih seoskih kuća, u osnovi ima 130 kvadrata. Kako Gligorijević ističe, kustosi Istorijskog muzeja iz Kragujevca objasnili su mu da su kuću 1891. godine oslikali italijanski majstori. Ispod polovine kuće nalazi se podrum, gornji deo predviđen je za stanovanje, a iz glavne sobe može se ući u svaku prostoriju.

Foto D. Gligorijević