ĆUPRIČANIN među 61. uhapšenim članom kriminalne grupe, zaplenjeno 2,6 tone kokaina

U ovim akcijama zaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropola, u kojoj su aktivno učešće uzeli i pripadnici MUP, Uprave kriminalističke policije, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal, tokom 2020. i 2021. godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

Na dramatičnim snimcima akcije “Musala” španske policije mogu se videti momenti hapšenja i zaplene droge. Tako se na jednom snimku ogromna količina droge nalazi na zemlji, dok istovremeno policija hapsi kriminalnu grupu.

Na drugom snimku vidi se i hapšenje uz upotrebu pištolja – uperene cevi i kriminalci koji padaju na pod garaže, opkoljeni policijom.

 

Policija je imala i “pune ruke posla” u brojanju ogromne količine zaplenjenog keša.

Kriminalci su presretani i ispred luksuznih vila, a policajci su im ekspreno stavljali lisice na ruke.

Nije samo kokain bio u igri, policija je zaticala i ogromne laboratorije marihuane, u kojima su rasle čitave stabljike ove zabranjene biljke.

U ovim akcijamazaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli.

U opsežnoj akciji, nakon uspešne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe u julu 2020. godine u Karipskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina koji je zaplenjen, namenjen evropskom tržištu, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa.

Policija je ubrzala istragu u martu ove godine kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova.

Među uhapšenima bili su i N. P. (48), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (57), državljanin Republike Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. (41) iz Ćuprije.

U ovoj akciji pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije boravili su na teritoriji Španije i učestvovali u pomenutom hapšenju i pretresima objekata koje su koristili uhapšeni.

Takođe, nakon zajedničkog istražnog rada, u maju ove godine slovenačka i španska policija identifikovala je i uhapsila još 48 drugih članova ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina i marihuane širom Evrope.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *