Do sada najstarije pronađeno kovano gvožđe, “Turovićeva igla”, potiče iz 14. veka pre naše ere. ,Turovićeva igla“ ti smešta Srbiju u centar metalurške civilizacije tog doba. Pronađena je u okolini Leskovca 1999. godine.

U Jagodinskom Zavičajnom muzeju, ne nalaze se toliko stari kovani artefakti, ali se zato mogu naći nešto noviji, a veoma zanimljivi predmeti.

Tako se u zbirci arheološkog odeljenja ovog muzeja može videti nekoliko mačeva iz raznih perioda. Mač pronađen u Jerininom gradu iz 15. veka, sa oštricom dužine 112 cm. Mač iz 14-15. veka pronađen u kalenićkom Prnjavoru, dužine 115 cm. Deo mača iz 14-15. veka pronađen na obali Velike Morave kod Ćuprije.

Inače, kovano gvožđe je tehnika koja se najčešće koristila u izradi ovog vrsta oružja.  U pitanju su mačevi dvoručnjaci koji predstavljaju srednjovekovno defanzivno oružje velikog značaja. Kod nas su obično nazivani vukovcima, po oznaci s predstavom vuka na sečivu. Međutim, amblem vuka označava radionicu iz bavarskog grada Pasau, dok dva primerka iz Zavičajnog Muzeja na sečivu imaju motiv spojenog srca i krsta, što ih svrstava u rad dosad neidentifikovane, možda domaće radionice.

Postavka Muzeja sadrži i nekoliko sablji iz 17-18. veka pronađene kod Ivankovca. U izradi je korišćena kombinacija gvožđa i srebra, kombinacija tehnika kovanja i iskucavanja.