MOZAIK SVETOG KRALJA MILUTINA PORODICE IVANOVIĆ POSTAVLJEN U HILANDARU

Na proslavi praznika Svetog kralja Milutina i molitvenog spomena na sedam vekova od njegovog upokojenja, gosti hilandarskog bratstva su bili Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije i Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa delegacijom.

Na veliki praznik, koji hilandarsko bratstvo obeležava sa osobenim toržestvom. Sveti kralj Milutin jedan od najznačajnijih srpskih vladara iz loze Nemanjića, kojeg njegov savremenik arhiepiskop Danilo Drugi naziva „nenasitni zidatelj božastvenih crkava” i „dobri pastir umnih ovaca cele svoje oblasti”, onaj koji je „sve želeo istinitoj veri privesti“.

Tokom svoje skoro četrdesetogodišnje vladavine, značajno je ojačao i proširio srpsku državu.

Pisac njegovih žitija ističe kraljevu stalnu brigu za crkvu i veru.

Sveti kralj Milutin podigao je i obnovio mnoge hramove, kako u granicama svog carstva, tako i van njega.

Posebnu pažnju kralj je usmerio na veliku obnovu manastira Hilandara i do kraja života uvećavao je posede svete carske lavre na Svetoj Gori. Najpre je podigao saborni hram, a zatim ga je ukrasio svakom lepotom, zlatnim ukrasima i freskama. Podigao je i mnoge carske konake, trpezariju i kelije za prebivanje monaha, pa utvrdio unaokolo grad sa kulama i pirgovima, da bi manastir bio zaštićen od napada gusara. Dodelio je manastiru i mnoge metohe sa selima.

Neposredno pred smrt kralj Milutin je pozvao arhiepiskopa Nikodima sebi i rekao mu: “Uzmi moje imanje i podaj ništima, ne bih li kako ja grešni postigao neko oproštenje grehova”.

Kanonizovan je dve i po godine nakon smrti i proglašen Svetim kraljem.

Tropar Svetom kralju Milutinu:

„Na Zemlji si svom dušom zavoleo Hrista i Njegove si zapovesti sačuvao. Kao reka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna isceljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost.“

Neka je Bogom blagosloven praznik i srećna slava svim slavarima!

-Mozaik Svetog kralja Milutina u Hilandaru i njegovi autori, Zoran Ivanović sa sinom Temjanom. U izradi su učestvovale i ćerke Tara i Vasilisa. Mozaik je postavljen neposredno pre praznika u niši južnog stepeništa Velikog konaka.

Na svetlopisu ktitorska freska kralja Milutina iz hilandarskog sabornog hrama.

Zadužbina Svetog manastira Hilandara – Holy Monastery Hilandar Foundation

Foto: monah Milutin Hilandarac

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *