Predsednik Sindikata radnika EPS Radosav Krsmanović u pismu premijerki Ani brnabić ponovio je zahtev tog sindiakta za razrešenje ministarke Zorane Mihajlović. Pismo prenosimo u celosti:

Predsednica Vlade Republike Srbije

Ana Brnabić

Poštovana premijerko,

Dopisima broj 056 od 14.01.2022.godine i  broj 058 od 17.01.2022.godine zahtevali smo da Vlada Republike Srbije razreši Zoranu Mihajlović sa mesta ministarke za rudarstvo i energetiku, kao i da zaustavite donošenje zakona o OIE u ovakvoj formi i na brzinu i da sprečite da njegovo donošenje i primena budu protivno interesima Srbije i njenih građana. Takođe smo u dopisu br. 058 naveli da tražimo sa Vama sastanak kako bismo u neposrednom razgovoru izneli još niz argumenata i činjenica koje su nas naveli da Vam uputimo te zahteve.

Od Vas nije stigao nikakav odgovor pa Vam se obraćamo ponovo kako bismo Vas još jednom pozvali na dijalog vezano za sve ono što smo u pomenutim dopisima naveli.

Naime, svakodnevno se razotkriva i jasno izlazi na površinu koliko su naše sumnje i strepnje opravdane kada se radi o zaverama koje se vode u cilju urušavanja energetskog sistema Srbije a sve kroz ogromne pritiske da se pod hitno, bez uvažavanja mišljenja struke, bez sagledavanja interesa privrede i građana Srbije, kao i države Srbije, donese Zakon o OIE.

Zaključivanje Sporazuma sa firmom koja nema nikakva iskustva u oblasti izgradnje solarnih panela, koja je uložila u Srbiju kapital od 100 dinara kako bi sklopila posao vredan 800 milona evra, koja treba da izgradi solarne panele na 2.000 ha na deset lokacija širom Srbije, koja je registrovana u Srbiji u APR-u samo deset dana pre nego što je Zorana Mihajlović potpisala Sporazum o saradnji izgradnje solarnih panela u vrednosti 800 miliona evra je najblaže rečeno neshvatljivo i može se nazvati prevarom veka. To sve ukazuje da nije slučajno ta američka firma UGTR dobila posao i da jasno postoje indicije da Ministarstvo energetike ili Zorana Mihajlović izgradnju infrastrukture za OIE želi da poveri samo američkim kompanijama.

Posebna je priča da se u svemu tome u potpuno drugi plan guraju interesi Srbije i zanemaruju ozbiljni mogući problemi koji i te kako mogu ugroziti energetski sistem Srbije.  Uporna uveravanja i upozorenja stručnjaka iz JP EMS-a, JP EPS-a i Agencije za energetiku da naš energetski sistem nije spreman za tolike količine struje iz OIE i to solarne i vetroparkova, Ministarstvo za energetiku ne dotiče i ne interesuje. Ministarka Mihajlović ima ispred sebe samo jedan cilj , a to je da ispuni obećanja data stranim investitorima jer joj u suprotnom preti kraj političke karijere. Otuda i dolazi njena grčevita borba i nastojanje da udovolji lobistima i investitorima kojima je jedino važan lični interes i kapital koji bi ostvarili kroz politiku koju vodi Zorana Mihajlović  i koje ne interesuje energetska samostalnost Srbije i interesi Srbije i njenih građana.

Niko ne pominje da bi usvajanje ovakvog Zakona o OIE značilo da EPS proizvođačima iz OIE morao struju plaćati skuplje kako bi oni mogli da nadoknade utrošena sredstva u investicije i razviju posao na tržištu. Stoga bi EPS struju plaća značajno skuplje nego onu dobjenu u svojim elektranama, a tu razliku na kraju plaćaju potrošači jer se njihovi računi uvećavaju za utrošenu električnu energiju uvećani za taj iznos.

Otuda je licemerno da se ti strani investitori pod plaštom brige i želje za što čistiji vazduh u Srbiji zalažu za ulaganja u solarnu energiju i vetroparkove, zarad naše dece, a u stvari im je jedino važan kapital i zarada koji će na taj način obezbediti sebi i onima koji im u tome pomažu.

Sindikat radnika EPS još jednom ističe da neće dozvoliti dalje urušavanje JP EPS-a koje je krenulo dolaskom Zorane Mihajlović na mesto ministarke  Ministarstva za rudarstvo i energetiku i da ćemo se ozbiljnije nego ikada suprostaviti urušavanju energetskog sistema Srbije i dovođenja Srbije u potpunu energetsku zavisnost. Ma koliko svi mi želeli čistiji vazduh i zelenu energiju, vetroparkovi i solarna energija ne mogu Srbiji obezbediti dovoljne količine električne energije i ne mogu nadomestiti megavate koji se proizvode u termoelektranama JP EPS-a.

Poštovana premijerko, ne želeći ni jednog trenutka da naše obraćanje Vama doživite kao bilo kakav vid pretnje ili ucene, želimo da Vas još jednom zamolimo , kao oni koji ovu Srbiju vole i žele joj dobro više od bilo kog stranog investitora koji misli da se Srbija voli dolarima a ne srcem, da date Vaš doprinos i sprečite donošenje i primenu Zakona o OIE i u isto vreme razrešite dužnosti Zoranu Mihajlović sa mesta ministarke energetike (nekada se zvalo rudarstva i energetike ali gospođa Mihajlović je rudarstvo precrtala). Politika ministarke Mihajlović, koja ide u pravcu gašenja termokapaciteta i kočenju otvaranja novih površinskih kopova, što podrazumeva i gašenje rudarskog sektora, neće i ne može naići na odobravanje i podršku radnika Kolubare, Kostolca i TENT-a koji zbog takve politike moraju da strepe za svoju kao i egzistenciju svojih porodica.

Sindikat radnika EPS će pomno i svakodnevno pratiti kako se događaji odvijaju i na njih odreagovati u pravcu i interesu zaštite zaposlenih u JP EPS-u i građana Srbije.

 

Predsednik Sindikata radnika EPS-a

Radosav Krsmanović