SVEČANOM SVETOSAVSKOM AKADEMIJOM OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA

SVILAJNAC-Svetosavska akademija, koju opština Svilajnac svake godine obeležava u slavu velikog srpskog praznika Savindana, održana je sinoć velikoj sali Skupštine opštine Svilajnac.

Opština Svilajnac tradicionlno obeležava i slavi ima Svetog Save, koje je nepresušni izvor inspiracije, podrške, utehe i ponosa na svakom polju naše delatnosti, a pre svega u prosveti, obrazovanju i kulturi.

Predsednik skupštine opštine Svilajnac Darko Jevtić čestitao je slavu prosvetnim radnicima, podsetio na projekte koje je opština radila i radi u oblasti obrazovanja i podelio Svetosavske zahvalnice ovogodišnjim dobitnicima, koji su od opštine Svilajnac, osim priznanja, dobili i poklon čestitku u iznosu od 10.000 dinara. Svetosavska zahvalnica je priznanje ustanovljeno sa idejom da nagradi rezultate pojedinaca, ali ih podstakne i na dalji rad i trud.

Ove godine Svetosavsku zahvalnicu za doprinos u obrazovanju i kulturi dobili su:

Zoran Radosavljević, dugogodišnji direktor Poljoprivredne škole;

Ratomir Savić, profesor Srednje škole „Svilajnac“;

Novica Acić iz Kušiljeva, profesor razredne nastave;

Jelena Simonović iz Kragujevca, nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ „Branko Radičević“ Sedlare;

Marija Srzentić iz Jagodine, nastavnica matematike u OŠ „Stevan Sinđelić“ Vojska;

Ana Vojinović, vaspitač u PU „Dečja radost“ Svilajnac;

Ljiljana Svetozarević, medicinska sestra-vaspitač u PU „Dečja radost“ Svilajnac;

Od najboljih učenika nagrađeni su:

Milica Dević iz Lozovika, učenica Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac“. Četvorogodišnje školovanje u Svilajncu obeležila je odličnim uspehom, sa svim peticama i mnogobrojnim sekcijama.

Mihajlo Petrović iz Svilajnca. Odličan je učenik gimnazije u Srednjoj školi. Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“u Svilajncu završio je kao učenik generacije. Tokom srednjoškolskog obrazovanja sa uspehom je predstavljao svoju školu na takmičenjima iz geografije i fizike, sa petočlanom ekipom Srednje škole „Svilajnac“ osvojio je prvo mesto na nacionalnom takmičenju Klimaton 2021.

Najbolji učenici srednjih škola iz Svilajnca dobili su na poklon i po laptop od kompanije „Visan“.

Opština Svilajnac posthumno je dodelila Svetosavsku zahvalnicu Igoru Dimiću, koji je od 2010. godine, sve do svoje smrti bio direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“. Činjenica da je tri puta uzastopno, uz skoro stopostotnu podršku i poverenje zaposlenih biran za direktora škole govori o njegovom uspehu u vođenju jedne tako važne institucije. U vreme mandata Igora Dimića, sve škole na teritoriji naše opštine, izdvojena odeljenja i matična škola u potpunosti su rekonstruisane čime su uslovi za boravak i rad u školi znatno unapređeni. Uveo je i realizovao mnoge programe u obrazovnom procesu, ali ga je prerana i iznenadna smrt sprečila da se u potpunosti ostvari.

Ovogodišnju Svetosavsku akademiju upotpunila je naša sugrađanka Stojanka Pešić svojim maestralnim izvođenjima na violini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *