U Zalazju će sutra verskim parastosom biti obeženo 30 godina od stradanja 69 Srba na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni. Genocid bez kazne, još niko nije odgovarao za sistematsko etničko čišćenje Srba sa ovih prostora, gde je ubijeno 3267 Srba.

Sveta liturgija biće služena u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih i građani posetiće mesta stradanja, položiti cvijeće I upaliti sveće za pokoj duša nastradalih na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 12.30 časova biće služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtvama ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalne manifestacije ,,Petrovdanski dani“  koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljač kajući i paleći sve pred sobom.

Napad je počeo u ranim jutarnjim časovima dok su meštani proslavljali krsnu slavu Petrovdan.

Na Zalazju je streljana i medicinska sestra Radivojka Rada Milanović, koja je od početka rata ostala u Srebrenici da pomaže svojim pacijentima.

U napadu na Zalazje zarobljen je, mučen pa okrutno ubijen i sudija Slobodan Ilić. Njega je, prema svedočenjima samih muslimanskih svjedoka, ubio lično Naser Orić.

Tog dana u borbi „prsa u prsa“ ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Identifikovani su posle više od godinu dana i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Foto Despotovina