SVILAJNAC-Devetorica učenika, koji su pre neki dan završili školovanje po dualnom sistemu potpisali su danas svoje prve ugovore o radu sa kompanijama u kojima su tokom školovanja obavljali praksu.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je rekao da je ovim danas zaokružen i krunisan proces koji opština više od decenije sprovodi:

„Prvo smo stvorili industrijske zone, doveli investitore, otvorili radna mesta, uveli sistem dualnog obrazovanja u Srednju školu Svilajnac, a sve sa ciljem da deci i njihovim roditeljima ponudimo mogućnost da se odmah nakon škole zaposle, rade i ostanu u svom gradu. Zahvaljujem i roditeljima ove divne dece koji su prepoznali značaj, deci koja su vredna, školi koja je od početka sa nama u ovom procesu koji nije lak, kompanijama koje su uložile sredstva u obuku i mentorstvo ovoj deci i dale im šansu da se zaposle. Sa jedne strane kompanije na ovaj način dobijaju kvalitetne i obučene radnike, a sa druge strane porodice ostaju na okupu u svom gradu.“ – izjavio je Milanović.

Ugovore su sa učenicima potpisali direktor kompanije Alfa Tehniks koja je zaposlila svih šest bravara-zavarivača koji su tu obavljali praksu, i generalni menadžer kompanije Vosloh-Švabe koja je zaposlila tri industrijska mehaničara, dok petorica učenika nastavlja školovanje i nakon završetka 4 godine školovanja očekuje ih ugovor o radu u ovoj kompaniji.

Bivši učenici, a sada radnici ovih kompanija ističu da su zadovoljni uslovima rada, kolegama i da planiraju da ostanu u Svilajncu i tu osnuju porodice.

Inače, dualno obrazovanje u srednjim školama je obrazovni model u kome se proces nastave i učenja obavezno sprovodi na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca. Na taj način učenici stiču znanja, sposobnosti, veštine i stavove, kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi,  kao i kroz učenje kroz praktičan rad u kompaniji.

Srednja škola „Svilajnac“ već 6 godina sa uspehom primenjuje sistem dualnog obrazovanja u saradnji sa mnogim kompanijama sa teritorije naše opštine iz oblasti mašinstva i elektrotehnike.