Opština Svilajnac danas je u Vrnjačkoj banji svečano potpisala  Ugovor o energetskoj sanaciji objekata od javnog značaja sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ugovor je potpisala zamenik predsednika opštine Dragana Radević, koja je rekla da će se ovim sredstvima energetski sanirati škola u Troponju:

„Na školi u Troponju uradiće se nova stolarija, izolacija, fasada, sistem grejanja i rasveta. Do sada smo kroz ovaj Nacionalni program energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave sanirali više škola i javnih ustanova i ovo je samo nastavak naše saradnje i rada na unapređivanju energetske efikasnosti“ – izjavila je Dragana Radević i podsetila da je raspisan Javni poziv za energetsku sanaciju privatnih domaćinstava, na koji građani mogu da konkurišu za sredstva za zamenu stolarije, kotlova i izolaciju.

Ugovore je uručila Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je istakla da energetskom efikasnošću čuvamo i resurse i životnu sredinu:

„Energetska efikasnost je put ka energetskoj nezavisnosti. Sa svim ovim ulaganjima imaćemo javne objekte koji će trošiti 20 do 50% manje energije, a rezultat će biti manji troškovi i manji negativni uticaj na životnu sredinu“ – izjavila je Ministarka.

Vrednost radova na energetskoj sanaciji škole u Troponju je više od 18 miliona dinara, 12 miliona dinara daje Ministartsvo rudarstva i energetike kroz ovaj program, a ostatak ide iz lokalnog budžeta Opštine Svilajnac.

Svilajnac je jedna od ukupno 21 loklane samouprave koje su danas potpisale Ugovore.