SVILAJNAC – Meštani svilajnačkog sela Bobovo su uz podršku Evropske unije i opštine Svilajnac, koji su preko programa EU PRO Plus i lokalnog budžea obezbedili 35 miliona dinara, dobili rekonstruisani Dom kulture i mesto za okupljanje te bogatiji kulturni i društveni život.

-Kultura je spona koja povezuje sve nas, naše pretke i buduće naraštaje, i jedan je od najvažnijih principa EU. Ovaj kulturni centar je mnogo više od same zgrade i cigli, jer je ovo mesto koje spaja prošlost, sadašnjost i budućnost i ujedno način da čuvamo naše kulturno nasleđe“, rekao je juče šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini na svečanom otvaranju Doma kulture u Bobovu.

Rekonstrukcija objekta izgrađenog 1947. godine je obuhvatila sanaciju fasade, zamenu spoljašnje i unutrašnje stolarije, podova i instalacija, izgradnju kotlarnice kao i renoviranje bine.

Bobovo je drugo selo po broju stanovnika u Svilajncu, ali je prvo po pažnji koju smo usmerili, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović I dodao da su sem Doma kulture u predhodnim godina rekonstruisani ambulanta Doma zdravlja, osnovne škole, mesne kancelarije, parohijskog doma i crkve, izgrađeni su putevi, završava se vodovodna mreža. U planu je izgradnja kanalizacione mreže, fudbalski klub dobiće novi stadion.

-Dom kulture u Bobovu je jedan od najboljih u Srbiji. Deca treba da vežbaju, okupljaju meštani. Zahvaljujem se EU, Delegaciji EU i UNOPS, želim da još pino projekata uradimo, zaključio je Milanović.

Bertoliniju i Milanoviću su uručene zahvalnice.Nastupili su članovi KUD Sveta Trojica iz Bobova.