JAGODINA- U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Jagodini danas je održan pomen za preko 2.500 nevino stradalih građana Jagodine i centralne Srbije od 17. oktobra 1944 – do juna 1945 godine. Jagodinski odbornik Dušan Marković prisustvovao je pomenu i odao poštu nevinim žrtvama. O jagodinskom masakru u novinama Pogledi u junu 1991. godine objavljen je tekst

-Za vreme četvorogodišnjeg bratoubilačkog rata u Jagodini (1941-1944) su pale 23 žrtve, to ističu i režimski istoričar i SUBNOR, obeležavaju potomci i poštovaoci tadašnjih revolucionara, ali nigde se ne pominje broj nevinih žrtava od oktobra 1944. do juna 1945. Građani Jagodine svedočili su da je samo u novembru i decembru 1944. u stravičnom pokolju nevinih stradalo je 2.500 građana iz Jagodine i centralne Srbije. ,,Zločini“ su osam  kasnije u junu 1945 godine utvrđivani, dakle prvo ubistvo pa suđenje.

Pronađen je mali deo dokumentacija OZNE o ubijanjima,  koja je pokradena ili očerupana iz jasnih namera da se prikrije stvarni broj, pokazuje da je na najmostruiozniji način likvidirano  preko 100 građana.

Bosanski partizani, 15. Udarna brigada, uspostavljali su revolucionarnu pravdu, izvršavali su na najsvirepiji način odmazdu prema Srbima u Srbiji i svemu što je srpsko, kao i za vreme Prvog svetskog rata u uniformama Austrougrske monarhije. Istoričar Goran Šarić kaže da je drugi svetski rat u Jugoslaviji bio ,,bratoubilački rat Srba zapadno od Drine i istočno od te reke“ Brutalno su likvidirani ,,neprijatelji“ naroda čestiti građani samo zato što su bili imućni, pravedni, ugledni.

Pokolji su se događali na ,,Konjskom groblju“- sadašnja okolina lokacije crkve na Strelištu, Đurđevom brdu i Moravištu kod Ribara. Predhodno su do smrti isleđivani u podrumu Klefiševe vile, sadašnja lokacija starog Juhora.

Po naredbi revolucionara načelnika savezne OZN-e Aleksandra Rankovića i načelnika OZN-e za Srbiju Slobodana Penezića-Krcuna, koji ima svoju ulicu u centru Jagodine?!, likvidaciju su obavili, prema svedočenjima Jagodinaca, ugledni partizani i komustički revolucionari Ljubinka Milosavljević, Dragoslav Đorđević Goša, Momčilo Čupić, akademik i književnik Antonije Isaković, Milorad Konstatinović, komesar 15. Udarne brigade, poznati hrvatski prolećar iz 1971 Jure Sarić – Đuro rođen u Drvaru (tijekom rata obnašao je u partizanskom pokretu u Srbiji visoke vojne i političke dužnosti-wikipedia), Vitomir Cvetković, general Živorad Kostić koji je dobio ulicu na Strelištu, Voja Gračanin, Tasa Mladenović, Milorad Ponjavić, Karaklajić, Bora Nikolić Šantarovac, stolar Milosav Živanović…..

Ljubinka Milosavljević agent OZNE prvih dana novembra 1944 godine uselila se u kuću Tome Đorđevića, jednog od legendarnih 1.300 kaplara u prvom Svetskom ratu. Celo ,,pravedno“ revolucionarno rukovodsto  Jagodine se uselilo u kuće bogataša i trgovaca, predhodno su opljačkali nameštaj.

Prvo streljani viđeniji Jagodinci Spira Ristić, Toma Đorđević – Raušenbah, Cincarin Kosta Mironja, Bošković, Putnikovića – praunuk vojvode Putnika, Mladena Živanovića, Uroša Pažina, Vladu Tasića,  Tomaša Draškovića,  Životu Đurića, Milorad Radosavljević, Krsta Dejanović, Pavla Mišića, Vojislava Miladinovića, Marka Živadinovića, Dobrivoja Miloševića, sveštenika Marka Živkovića…..pišu Pogledi.