JAGODINA- Žiri 50. Dana komedije u Jagodine je sa pet nagrada predstavi   “Ćelava pevačica” – Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore ispisao istoriju festivala jer je prvi put predstava iz druge države pobedila osvojivši većinu priznanja. Festival je od prošle godine promenio propozicije, posle više od 50 godina,  sada ima nekakav nedefinisan regionalni karakter i grad Jagodina više nema svog predstavnika u žiriju. Prema oceni žirija predstava “Ćelava pevačica” – Centra za kulturu Tivat najbolja je  50. “Danima komedije” u Jagodini i osvojila je nagradu “Mija Aleksić”. Nagrada „Miodrag Petrović Čkalja“ i stateta ,,Jovanča Micić” za najkomičniju predstavu  pripala je predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju je publika ocenila sa – 4,81 .

Statuetom „Ćuran“ za najbolju režiju postuhumno je nagrađen  Jagoš Marković   za predstavu „Ćelava pevačica“. Za najbolja glumačka ostvarenja „Ćurani“ će biti uručeni Nenadu Jezdiću za ulogu Bore Šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera”, Minji Peković za ulogu Klovna u predstavi „Bravo za klovna“, i Olgi Odanović za ulogu Gospođe Borio, u predstavi „Ćelava pevačica“, kojoj će biti uručen “Zlatni ćuran” za životno delo.

Nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu odlazi u ruke Branimiru Popoviću za ulogu vatrogasca – Kapo Pompijeri u predstavi „Ćelava pevačica“.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Sari Simović za ulogu Desanke, a za najboljeg mladog glumca nagrađen je Milan Kolak za ulogu  Ljubinka, oboje u predstavi ,,Ljubinko i Desanka”

Priznanja su pripala za kostimografiji Mariji Marković Milojev u predstavi „Ćelava pevačica“ i Mariji Kalabić za realizaciju scenografije u dve predstave – „Bravo za klovna“ Narodnog pozorišta Subotica i „Ljubinko i Desanka“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin.

Specijalnu nagradu za muziku žiri je dodelio se autorima muzike Robertu Pešutu Manjfiko i Aleksanderu Pešutu Šacu u predstavi „Radovan treći“ Narodnog pozorišta Sombor.

Žiri je radio u sastavu predsednik Svetislav Bule Goncić i članovi Željko Jovanović pozorišni kritičar i rediteljka Đurđa Tešić. Selektor je bio Aleksandar Milosavljević.

U čast nagrađenih večeras na Svetski dan pozorišta biće izvedena predstava “Dečije povrede” Džozefa Radživa u režiji Ivana Vukovića Narodnog pozorišta iz Beograda. Laureatima će prethodno biti uručene nagrade.