“32 GODINE – ZLOČIN BEZ KAZNE” – PARASTOS ZA 3.267 SRPSKIH ŽRTAVA U SREDNJEM PODRINJU I BIRČU

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služiće u subotu 6. jula u Bratuncu svetu Liturgiju i pomen Srbima postradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju.

Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

Područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno je najvećim stratištima srpskog naroda, koji je ovde ponovio zavet Svetog kneza Lazara da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka  – reči su patrijarha Porfirija koje je najbolje opisuju podvig i stradanje bratunačkih Srba.

U Bratuncu će sutra biti obežene 32. godine od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 srpskih žrtava služiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije. Ovogodišnji program sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču biće održan pod nazivom “32 godine – zločin bez kazne”. Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 32 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a deset se još vode kao nestali.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata najčešće napadale srpska sela na najveće pravoslavne praznike, na Petrovdan 1992. godine i tokom tegodine napadale srpska sela i ubijale i uništavale sve što je srpsko. Zatim na Božić 1993. u Kravicama i ostale verske praznike. Sve je to bilo uzrok za posledicu koja je usledila 1995. kada seu julu dogodilo oslobađanje Srebrenice.