RESAVICA-Do 15 marta obustavili smo sve štrajkačke aktivnosti i sačekaćemo da vidimo prve rezultate rada radnih grupa oko smenskog rada i novog modela preduzeća, izjavio je danas predsednik Sindikata devet jamskih rudnika uglja JP Resavica Nebojša Milenković posle sastanka Glavnog odbora tog sindikata. Rudari su prestali sa jednosatnim štrajkovima upozorenja u svakoj smeni, koje su započeli prošlog petka, i odsutali od organizovanja Velikog protesta rudara planoranog za subotu.
-Insistiramo na rešenju isplate smenskog rada zaposlenima u Resavici, te očekujemo da radna grupa koju čine predstavnici poslovodstva i Nadzornog odbora sa advokatima i radnicima reši problem. Država hoće finansijski da pomogne, ali to treba da bude razumna cifra. Ako to ne rešimo rudnicima preti blokada računa i stečaj, kaže Milenković.
Po tom osnovu preduzeće duguje zaposlenima 1,2 milijarde dinara sa sudskim i advokatskim troškovima.
-Novi model funkcionisanja rudnika treba da se usvoji do kraja maja. Zahtevamo da okosnica tog novog modela bude Plan rada i konsolidacije, koji je usvojila Vlada Srbije, uz neke izmene. Ujedno treba obaviti reorganizaciju rudnika, rekao je Milenković.
Prema tom planu rudnici su uz ulaganja u perspektivna ležišta trebali da podignu za pet godina proizvodnju sa 500 hiljada na 5 miliona tona uglja, kao i da se stvore mogućnosti za realizaciju stranih investicija od milijardu evra u nove kopove i energetske kapacitete.