JAGODINA-Za dobrovoljno napuštanje Fabrike kablova u Jagodini izjasnilo se 190 radnika, izjavio je šef Biroa za privatizaciju Nenad Lazarević. U tom preduzeću zaposleno je 1255 radnika. Zbog predstojeće odluke o novom modelu funkcionisanja izabrana je konsultantska kuća.
-Sledeće nedelje započinjemo sa sastancima sa konsultantom. Za nekoliko meseci rešićemo statusni model preduzeća.Imamo posla, to je najbitnije, problemi sa isplatama zarada sa početka godine su prevaziđeni, , kaže predsednik Samostalnog sindikata tog preduzeća Oliver Jovanovski.
Zaposleni u Kablovima treba da izaberu između unapred pripremljenog programa reogranizacije – UPPR, programa reorganizacije – PR ili konzorcijuma zaposlenih. To su modeli na osnovu kojih Kablovi mogu da nastave rad,a konsultant će pomoći u toj odluci.
-Ukoliko nam konsultant bude savetovao da formiramo konzorcijum, zaposleni koji se odluče za taj model mogu da uzmu socijalni program i deo novca ulože u zajednički konzorcijum koji bi vodio Kablove u budućnosti, objasnio je Jovanovski.
Kablovi su među 17 preduzeća kojima su računi zaštićeni do 31 maja. Dug Kablova je oko 110 miliona evra.