RESAVICA-Štrajkački odbor rudar JP Resavica počeo je razgovore sa ministrom Aleksandrom Antićem o gorućim pitanjima, a kao znak dobre volje odmah je rešen problem za 600 zaposlenih koji su angažovani na određeno vreme i oni će nastaviti da rade.

-Ispunjen je naš zahtev, počeli smo pregovore i nema potrebe za štrajkom dok traju razgovori. Videćemo šta će dešavati u narednom preriodu, sledeće nedelje nastavljamo razgovore, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković i dodaje da su dobijena uveravanja da neće biti zatvaranja rudnika u februaru, kao što pišu neki mediji, odnosno da će zatvranja rudnika biti postepeno i u skladu sa Zakonom o rudarstvu.

-Taj proces trajaće u zavisnosti od rudnika, ali od tri do pet godina i iscprljivanja rezervi uglja, a ne preko noći. Nekim zaposlenima biće ponuđen socijalni program, a neki će preći u druge rudnike, ističe on.

Vlada Srbije pokušaće da kroz budžet za narednu godinu predvidi sredstva za isplatu smenskog rada, kako bi se stopirala izvršenja.

-Sledeće nedelje zakazan je sastanak u Ministartsvu pravde radi rešenja problema prinudne naplate i sa sudskim izvršiteljima. Pravo na smenski rad ima 3.700 zaposlenih, upozorili smo ministra Antića da će ovakvim načinom naplate smenskog rada rudnici brzo doći u situaciju da prekinu proizvodnju, što bi dovelo do zatvaranja preduzeća, naglasio je Milenković.

Narednih meseci devet rudnika Resavice očekuje reorganizacija

-Početkom naredne godine kreće izrada nove sistematizacije, koja će da prepozna eventualne viškove, priprema socijalni programi, određivanje rudnika koji kreću u postepen proces zatvaranja. Ipak, problem svih problema je rešavanje isplate smenskog rada i stopiranje sudskih izvršitelja da na ovaj način naplaćuju potraživanja. To može da se reši ukoliko sudski izvršitelji u određenom periodu zamrznu izvršenja, a da se u isto vreme iznađu sredstva za drugačiji način isplate, zaključuje Milenković.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac