SVILAJNAC-Privreda Svilajnca za osam meseci ove godine zabeležila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u visini od 29,4 miliona dolara, što je rezulatat na nivou najrazvijenijih privreda u svetu poput Japanske, izjavio je predsednik te opštine Predrag Milanović. Svilajnčka privreda najviše robe izvezla je u Nemačku 27,7 miliona dolara i Italiju 2,6, iz te dve države je najviše i uvoženo reprometerijala 1,18 i 0,6 miliona.
-Pre sedam godina Svilajanc je bio nerazvijena opština, čak 4 kategorije nerazvijenosti. Sada je situacija značajno drugačija, privreda ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od više desetna miliona dolara godišnje, čime ne mogu da se pohavle ni privredno najrazvijenije lokalne samouprave. U utakmici sa najrazvijenijim svetskim kompanijama na najzahtevnijim tržištima Svilajnčani mogu da se ponose rezultatima. Podatak da smo iz Nemačke uvezli 0,6 miliona dolara, a izvezli 27,7 miliona je neverovatan samo za one koji nisu upoznati sa ulaganjima u proteklim godinama i stvaranjem ambijenata da se realizuju strane investicije, kaže Milanović.
Svilajnčani su izvezli robe u vrednosti 32,7 miliona dolara, a uvezli za 3,3 miliona. Najveći izvoznici su Panasonik, Konti 3, Evrometal, SM Int.com,Neša koemrc i Jugometal. Najviše se izvoze mašine i elektrooprema u vrednosti 26, 6 miliona dolara, kao i proizvodi od gvožđa i čelika 3,2 miliona. Najveći uvozni su Uvoznici Konti 3, Koleman foods,Jugometal, Liqui moly,Neša komerc i Evrometal.