JAGODINA-Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak prilikom otvaranja italijanske fabrike Vibak u Jagodini da Srbiju u narednim godinama očekuje dinamičan rast društevnog bruto proizvoda. Reč je o fabrici za proizvodnju selotejp traka u koju je uloženo 75 miliona evra, a Srbija pomogla investiciju sa 12 miliona zbog zapošljavanja 340 radnika, očekuje se da Vibak godišnje izvozi robe za 150 miliona evra. Otvaranju su prisutvovali ministar Ivica Dačić, ambasador Italije Đuzepe Manco, predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma i direktorka Vibaka Kristina Batista.
– Srbija više neće ići u recesiju, a u narednim godinama očekuje nas dinamičan rast DBP. Iz godine u godinu povećavaćemo vrednost društvenog proizvoda. Uspeli smo da smanjim stopu nezaposlenosti i povećamo broj zaposleni. To su primetile međunarodne finansijske institucije. Nismo zadovoljni kako ljudi žive i zato ćemo početi razgovore MMF o poboljšanju standarda, ali ne želimo da ugrozimo našu fiskalnu stabilnost. Inflacija je na nivou od 2 odsto, a povećanja plata i penzija neće biti urušavana inflacijom, rekao je Vučić.
On je potvrdio da je Srbija je izašla iz recesije u godni fiskalne konsolidacije koja je bila veoma teška. Ostvaren je rast BDP, i pored suše, za jedan procenat, te zbog toga Vučić smatra da Srbija može da bude ,,motor“ razvoja ovog dela Evrope.
-Posvećeni smo očuvanju regionalne stabilnosti. Nismo odgovarali na provokacije, ali ne dozvoljavamo nikom da nas ponižava i to smo svima jasno stavili do znanja. To smo radili ne zato što smo slabi, već zato što smo želeli da naše komišije i prijatelji još jednom sagledaju situaciju. Naš put je ka Evropskoj Uniji, ali ne tražite od mene da pokazujem oduševljenje kada se prema nama ponašaju sa nipodašavanjem, naglasio je Vučić i dodao da u mnogim lokalnim sredinama sede i čekuju investitore, dok Marković vodi aktivnu politku dovođenja inestitora i to daje rezultate, što je primer na koji treba svi da se ugledaju.
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da je srećan što se pokazalo da u Srbiji ,,postavljanje kamena temeljca nije samo izborna kategorija“
-Ovim se potvrdilo da je ovo jedna u nizu fabrika u Jagodini. Nismo pričali samo radi priče, već smo uradili ono što se od nas očekuje. Vodimo realnu politiku, koja pokazuje rezultate. O Srbiji se danas lepo priča u svetu, Srbija je popravila međunarodni položaj i sliku o sebi. Važno je da Srbija ne propusti ovu šansu, kao što je mnogo šansi u prošlosti propustila. Srbija i Srpski narod zaslužuju da žive bolje, kao sav normaln svet, kao članovi EU uz zaštitu državnih i nacionalnih interesa. Ovu šansu ne smemo propustiti, jer ne možemo više samo da žalimo za propuštenim prilikama i izneverenim očekivanjima. Uhvatimo realnost, time ćemo i uhvatiti budućnost. To je politika ove vlade. Nema razvoja Srbije bez novih radnih mesta, bez rasta DBP i na tome premijer Vučić i vlada rade svakodnevno, naglasio je on.
Predsednik Skupštine grada Jagodina i narodni poslanik Dragan Marković Palma izjavio je da je Industrijska zona izgrađena 2006 godine, ali da posle godinu dana niko od investitora nije došao, a zatim je usledila organizacija preko 30 putovanja u države Evrope.
-Ključno putovanje bilo je u Rim, gde smo upoznali vlasnike kompanije Vibak, a pre dve godine tadašnji premijer Dačić položio je kamen temeljac. Moram da se zahvalim premijeru Vučiću jer u Srbiji postoji politička stabilnost, ekonomska sigurnost, te zbog toga sve veći broj investitora dolazi u Srbiju. Nikada nismo bili popularniji i priznatiji u međunarodnim odnosima, nego u protekle dve godine. Moramo da se borimo za nova radna mesta, jer je to jedini put ka stvaranju i očuvanju boljeg društva, istakao je Marković i to potkrepio podatkom da je suficit jagodinske privrede za osam meseci 20 miliona dolara, a do kraja godine biće 25 miliona dolara.
-Sledeće godine suficit jagodinske privrede biće preko 50 miliona evra. Pozivam sve moje kolege da se bore za nove investitore, jer je to u interesu građana i Srbije, dodao je on.
Kristina Batista potvrdila je da je uz pomoć jagodinske lokalne samouprave ralizovana investicija na 120.000 kvadrata i da je pod pogonima 70.000 kvadrata, te da će selotejp biti izvožen na tržišta celog sveta i da će dostići vrednost 150 miliona evra.
LINIJA PALMA
U fabrici Vibak u Jagodini puštena je u rad linija za proizvodnju selotejpa ,,Palma“, nazvana po prvom čoveku Jagodine Draganu Markoviću Palmi. To je najveća mašina u fabrici dužine preko 100 metra, koja je izrađena po specijalnim nacrtima, a vredi više desetina miliona evra.