JAGODINA-Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang izjavio je u sredu u Jagodini da je zvaničan stav Kine po pitanju Kosova i Metohije da ovo pitanje treba rešiti na osnovu Rezolucije UN 1244, jer u tom dokumentu tačno piše kakav je status KIM, odnosno da je to sastavni deo Srbije.
-U tom smislu Srbija će imati podršku Kine, koja do danas nije priznala nezavisnost Kosova. Kina poštuje izbor Srbije i podržava pregovore između Srbije i EU, ali niko ne treba unapred da postavlja uslove, rekao je ambasador Kine prilikom posete Jagodini i sastanka sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem Palmom.
-Nemačka je dala visoku ocenu Srbiji za rad u protekloj godini i za nas je veliko iznenađenje da je ta država sa Velikom Britanijom i Hrvatskom traži da Srbija prizna nezavisnost KIM, rekao je Marković i podsetio da je Rezolucija UN 1244 i dalje na snazi i uputio molbu piscu tog zahteva da pročita rezoliciju.
-Prvi sam političar u Srbiji koji je posumnjao da Mađarska ne pravi sama zid prema Srbiji i da Hrvatska nije sama donela odluku o blokadi granice, već das u za to imale Nemačku podršku. Molim Nemačku da poštuje dogovoreno i natera Albance da poštuju Briselski sporazum. Zašto Nemačka nije reagovala kada su Albanci u Bujanovcu i Preševu skandirali o ubistvu Srba? Niko se o tome nije oglasio iz EU, rekao je Marković i zaključio da postoje dvostruki aršini.
-Jedni prema Albancima, drugi prema Srbima. EU je nastala na vrednostima ljudskih prava, ravnospravnosti i poštovanja suvereniteta. Međutim, sada EU primenjuje prema nama nešto drugo I onda to nije EU za koju se Srbija bori, naveo je Marković i izrazi uveenje da će EU da se vrati svojim ztemeljnim vrednostima.
-Zbog toga iz meseca u mesec pada zainteresovanost Srba za ulazak u EU, rekao je Marković.
Li Mančang je ponudio da Vlada Kine finansira profesora Kineskog jezika u nekoj od škola u Jagodini, jer u Srbiji se u dvadesetak gradova uči taj jezik. On je zaim posetio porodicu jednog Kineza koje posle drugog svetskog rato ženio Jagodinku Spomenku.
Marković je najavio da će Jagodina sledeće godine preuzeti na sebe troškove studiranja troje studenata iz Kine na Pedagoškom fakultetu, a za dve godine još desetoro.