VERICA MATKOVIĆ UMESTO BORIŠE VUKOVIĆA
PARAĆIN-Bugarski tajkun Cvetan Vasilev i vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu, koji se već godinu dana nalazi u Srbiji u postupku izručenja po poternici Bugarske, izvršio je smenu direktora te fabrike i umesto Borše Vukovića, nekadašnjeg visokog funkcionera JUL, postavio Vericu Matković, suprugu nekadašnjeg visokog funkcionera SPS i direktora smederevske Železare Dušana Matkovića. Ona dolazi u Paraćin sa pozicije direktorke Sava osiguranja. To je druga smena direktora ove godine, predhodno je u aprilu smenjen Ivan Džidžev. Sudeći po tome, ljudi sa partijske liste kadrova SPS preuzeli su ulogu spasioca Staklare koja je u blokadi od novembra prošle godine za više desetina miliona evra, odnosno odavno su se stekli uslovi za stečaj, zakonski rok je 90 dana blokade računa.
-Prvi naš zahtev je deblokara računa Staklare i izvršenje obaveza prema javnim preduzećima. Taj mač nam visi nad glavom. Zatim isplata zarada i svih prinadležnosti radnicima. Dugovi Staklare su ogromni i premašuju 20 miliona evra, blokada računa je neprekidana već godinu dana i trenutno iznosi preko 500 miliona dinara, kaže predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić.
Zarade radnika se otežano isplaću preko kupaca i to traje danima, jer je račun u blokadi.
-Enigma je još uvek da li je Vasilev većinski vlasnik Staklare, jer je Agencija za privatizaciju još u junu priznala da je ispunio investicione obaveze iz ugovora. Možda bi trebalo da se ispita po kojoj je ceni Staklara do 2012 godine prodavala robu i da li je tu bilo nekih mahinacija, te je zbog toga došlo do visokih dugova. Da li je Staklara obezvređivana na taj način?, pita se Matejić.