U ĆUPRIJSKOJ BOLNICI ČEKAJU REZULTATE OBDUKCIJE

ĆUPRIJA-Dragica Pavličević (52) iz Ćuprije preminula je u ponedeljak  u lokalnoj Opštoj bolnici 11 dana posle operacije skočnog zgloba na nozi pod još nerazjašnjenim okolnostima, sem da je izlovana infekcija opasnom bakterijom klostridijom i da je pacijentkinja imala tešku dijareju, načelnik Ortopedije dr Milovan Ljubić zatražio je sudsko-medicinsku obdukciju posle koje će biti jasnije šta se dogodilo. Porodica Dragice Pavličević najavila je podnošenje krivične prijave protiv Opšte bolnice i odgovornog lekara.

-I pred svih maksimalnih medicinskih pretraga koje su urađene, čekamo sudsko- medicinski izveštaj. Pokojnoj je urađeno sve što je trebalo po medicinskim pravilima i nas interesuje šta se dogodilo. Da li je ona imala nešto od ranije ili nije, to će se pokazati. Ona je operisana na Ortopedskom odeljenju zbog preloma skočnog zgloba. Postoperativno rana  je srasla dobro i sve je bilo u redu, ali odjednom se dešava problem, kaže dr Ljubić.

On je potvrdio da je reč o izlovanom slučaju infekcije klostridijom i da se to dešava, ali da nema reči da je bilo ili da ima više takvih slučajeva.

-Kod žene, koja je preminula, u petak ujutru je izlovana klostridija, ali njena smrt nema veze sa tom baketrijom. Ne znamo uzrok smrti. I nas to zanima. Kao šef odeljenja tražio sam izveštaj sa obdukcije o uzroku smrti, navodi dr Ljubić.

dragica pavlicic
dragica pavlicic

Ivana Stefanović iz Paraćina,ćerka pokojne Dragice, najavljuje tužbu protiv bolnice i odgovornog lekara.

-Moja majka je žrtva lekarske nemarnosti. Bila u dobrom zdravstevnom stanju kada je operisana. Pre povrede radila je u cvećari od jutra do sutra. Međutim, postoprativni tok se komplikuje 11 oktobra kada dobija dijareju, ali medicinsko osoblje tome nije pridavalo pažnju. Umesto oporavka njeni životni parametri bivaju sve lošiji. Njoj postepeno otkazuju organi, sem srca, i zato je priključena na aparate za održavanje života. Prebačena je 16 oktobra na Intenzivnu negu hiruškog odeljenja. Tada je dijagnostikovana infekcija klostridijom, a prognoze lekara nisu bile ni malo optimistične. Lekari su govorili da je reč o poslednjim minutima njenog života. Tako je i bilo, ona se ugalisila, preminula je u ponedeljak 19 oktobra, priča Ivana.

 

Sahrana Dragice Pavličević biće obavljena u četvrtak u Ćupriji, posle obdukcije tela pokojne.

 

APSURD

-Apsurdno je da osoblje Odeljenja ortopedije nije prepoznalo simptome zaraženosti bakterijom kod moje majke, a oni su naprosto vrištali da je bakterija prisutna. Činjenica je da su lekari i medicinsko osoblje koje vodi računa o pacijentima bili potpuno nezainteresovani za slučaj. Bezbroj pitanja sam im postavila, kako i zašto nisu preduzeli nešto kada su videli da joj se stanje pogoršava, zašto nisu uradili nešto povodom te dijareje, barem da su joj jedan probiotik dali? Moja majka je zapomagala, tražila čašu vode, a sestre nisu našle za shodno da joj daju vodu. Kada sam odlazila u posetu, zaticala sam je dehidriranu, sa potpuno suvim ustima! I šta se desilo na kraju?, objašnjava Ivana.