ĆUPRIJA-Direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Marko Ilić izjavio novinarima da još dve pacijentkinje zaražene bakterijom klostridijom leže na Odeljenju ortopedije, ali da nema opasnosti od epidemije. Prošlog ponedeljka na Odeljenju intezivne nege preminula je Dragica Pavličević (52), koja je na ortopediji bila operisana i takođe bila inficirana tom bakterijom, a, po rečima lekara, pre nje stradao je stariji čovek na Odeljenju ortopedije sa istim simptomima.

dr Marko Ilić
dr Marko Ilić

-Formiraćemo Komisiju za ispitivanje kvaliteta unutrašnjeg rada. Imamo sporadične slučajeve infekcija klostridijom, čitava priča je predimenzionirana. Nemamo epidemiju klostridije, postoje sporadični slučajevi koji se leče kada se dijagnostikuju na bilo kom odeljenju bolnice. Ali nije ništa alarmantno, kao što su preneli mediji. Imamo dve pacijentkinje koje sedam i deset dana imaju potvrđenu infekciju klostridijom i izlovane su u sobi broj 10. Njima su poslednji nalazi negativni i više nemaju proliv. To je redovna procedura, rekao dr Ilić novinarima.
Odeljenje ortopedije
Odeljenje ortopedije

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Ivica Jočić ističe da se čekaju nalazi obdukcije pokojnice koja jeste bila inficirana klostridijom, ali se uzrok smrti se ispituje, kao i da nema informaciju da, pored nje, ima još slučajeva klostridije. Međutim, situacija sa infekcijom klostridije na Odeljenju ortopedije se komplikuje i zaposleni na tom odeljenju kažu da još dve bake imaju simptiome koji ukazuju na opasnu bakteriju.
-Trenutno devet specijalista konzilijumski leči baku na Odeljenju ortopedije sa dijagnozom enterokolita, izazvanog najverovatnije klostridijom. Klinička slika govori u tom pravcu. Očekuje se da sutra bude i zvanično verifikovana infekcija klostridijom kod treće pacijentkinje. Nažalost ona ima jaku dijareju, krvni pristisak joj je 20/ 50-70, nisu hteli da prime u šok sobu na intenzivnoj nezi, jer se plaše da ne prenese klostridiju. Baka je dopaminu, praktično joj život visi o koncu i sada svi beže od odgovornosti. Takođe, još jedna baka ima proliv, ali su životne funkcije stabilne, kažu ortopedi sa tog odeljenja koji nisu želeli da njihova imena budu objavljena.
Odeljenje ortopedije
Odeljenje ortopedije

Rukovodioci bolnice naložili za vikend čišćenje i dezinfekciju kompletnog Odeljenja ortopedije.
-U poslednjih godinu i po dana teškim pacijentima, koji ne mogu da ustanu, ne sprovodi se lična higijena, odnosno osoblje im ne pere ruke i ne umiva ih. Odeljenske sestre previjaju pacijente, nose toaletne lopate i rade sa izlučevinama, što je katastrofa. Dobro da smo živi. Klostridija se najverovatnije prenosi preko lopate, jer se ne dezinfikuju posle upotrebe. Lekari na noćnom dežurstvu nemaju mogućnost toaleta i kupatila, ističu doktori i zaključuju da je od 12-13 pacijanata 4. najverovatnije pozitivno na klostridiju, što je alarmantno.
Lekari ćuprijske bolnice nezvanično su najavili da će pokrenuti potpisivanje peticije za moralnu odgovornost u ovom slučaju.
-Čekamo rezulatte obdukcije, jako mi je teško. Ona je potpuno zdrava otišla na rutinsku operaciju skočnog zgloba, a vraćena nam je u sanduku. Lekari svakog jutra idu u vizitu i kako, kao stručni, ne vide da sa pacijenom nešto nije u redu. Kazala sam im kao laik da je žuta i da gubi dah, ukazala na krvava usta, da ne može da guta, pada u nesvest i gubi se, a pritom leži ne presvučena, stomak joj je otekao, priča Ivana Stevanović ćerka pokojne Dragice.
Porodica pokojnice podneće tužbu protiv bolnice i odgovornih lekara, zbog ne brige, jer, kao ona kaže, da su se malo više angažovali do ovoga ne bi došlo.