POGON UNION DRVA OD MILION EVRA
SVILAJNAC- Kompanija za prizvodnju nameštaja „Union drvo“ u petak je svečano otvorila proizvodni pogon u Svilajncu u koji je uloženo million evra i zaposleno 30 radnika, a do godine biće zaposleno još 20. Otvaranju su prisustvovali državni sekretar i pomoćnik minsitra u Ministarstvu privrede Miloš Petrović i Dušan Purić.
-Svilajnac je prodajom bivšeg pogona Beka završio proces privatizacije jer su svi pogoni koji su bili društvena imovina ili u stečaju dobili novog vlasnika, istakao je predsednik te opštine Predrag Milanović i objasnio da je reč o jedinstvenom modelu rešavanja problema neuspelih privatizacija.
-Celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Pogon Beko je u Svilajncu 10 godina bio u stečaju i nije našao kupca ni posle 23 neuspela pokušaja prodaje. SO Svilajnac je pre tri godine donela odluku da kupi ovu fabriku i tako reši problem. Prostor je prodat po istoj ceni po kojoj je i kupljen, a to je oko 50 miliona dinara, ali je pronađen kupac koji je uložio u proizvodnju i uposlio radnike. Fabriku je praktično „podignuta iz mrtvih“ na jedinstven način, rekao Milanović i dodao da je ovo ukupno deveta privatizacija, a da je svim privatizacijama do sada zaposleno oko 600 ljudi.
uninon drvo 2-svilajnac-g.j.
– Lokalna samouprava je preuzela inicijativu, kupila fabriku u stečaju, investitor je uložio milion evra, radnici su zapošljeni i vidim nasmejana lica. Država nije pomogla sa bespovratnim sredstvima, ali tu grešku ćemo ispraviti. Ono što je dobro je da je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije usvojen Zakon o ulaganjima, gde se domaći i strani investitori izjednačuju, tako da će naše kompanije imati iste uslove za ulaganja kao do sad strane, istakao je Petrović.
Kompanija Union Drvo se bavi opremanjem svih vrsta ugostiteljskih objekata po sistemu inženjeringa: projektovanje,izrada, isporuka i montaža opreme. U svom timu ima projektni biro koji čine stručnjaci iz oblasti građevine, arhitekture i dizajna. Kompanija je osnovana 1996. godine u Beogradu i tokom dužeg niza godina okupila je mnoštvo klijenata. Direktor kompanije „Union drvo“ Aleksandar Helc kaže da je u fabrici u Svilajncu kompanija „Union drvo“ proširila svoje proizvodne kapacitete u vidu ozbiljnog stolarskog i tapetarskog pogona.

-Fabrika se prostire na 3000 kvadratnih metara, čime je dobijena mogućnost da svoje proizvode prilagodi posebnim zahtevima arhitekata i dizajnera, posebno kada su u pitanju elementi od masivnog drveta ili specifični modeli dizajnerskih komada tapaciranog nameštaja. Ovim otvaranjem završena je prva faza, u kojoj smo zaposlili skoro 30 radnika, a od sledeće nedelje kreće druga faza, treba nam još radnika jer smo planom predvideli da ih ukupno bude oko 50, naglasio je Helc.