HEMODIJALIZA U ĆUPRIJI POČINJE SA RADOM
ĆUPRIJA-Predsednik Komisije za infektivne bolesti Ministarstva zdravlja prof dr Mijomir Pelemiš potvrdio je da je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji smešteno sedmoro pacijenata sa potvrđenom infekcijom klostridijom, odnosno duplo više nego u četvrtak, kada je bilo troje. Posle obavljenih analiza konstatovano je da je voda za dijalizu ispravna i ta služba počeće sa radom danas popodne, tako da 144 bubrežna bolesnika više neće biti prevoženi u druge centre.
-Što se tiče kolstridije, sedam pacijenata je sa verifikovanom infekcijom smešteno na Infektivnom odeljenju, ali nema novoobolelih. Poslednji pacijent je danas verifikovan, međutim nije iz bolnice, već je došao od kuće. Troje pacijenata je ozbiljno bolesno, zbog hroničnih bolesti, a ostali su stabilni. Bolnica normalano radi, a što se tiče otvaranja Odeljenja ortopedije treba obaviti određene radove koji su inspekcijski naloženi,ističe prof dr Pelemiš.
ortopedija -cuprija-g.j.
Do četvrtka je bilo verifikovano troje ificiranih klostridijom, tako da je sada taj broj obolelih udvostručen. Voda na Odeljenju hemodijalize je potpuno ispravna, stoji u nalazi Gradskog zavoda u Beogradu. Sanitarna inspekcija je dala dozvolu za rad hemodijalize.
-Najvažnije je da je stigao nalaz iz Beograda i da je voda potpuno ispravna. Voda praktično nije bila ne ispravna, ali time će da se bave drugi i to nema veze samnom, rekao je prof dr Pelemiš.
Afera sa infekcijom pacijenata klostridijom u toj bolnici dospela je u javnost 23 oktobra posle smrti Dragice Pavličević (52) iz Ćuprije, a rezultati obdukcije još nisu poznati.
bolnica cuprija 1-cuprija-g.j.
Iz Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji saopšteno je povodom ispitivanja vode iz Centra za hemodijalizu da su vrednosti ispitivanih mikrobiloških parametara u granicama dozvoljenih.