BORIŠA VUKOVIĆ:DRŽAVA MORA DA NAĐE STRATEŠKOG PARTNERA
PARAĆIN-Donedavni generalni direktor Srpske farbike stakla iz Paraćina Boriša Vuković izjavio je juče novinarima je da je jedina aletrnativa stečaju i gašenju tog preduzeća da državni organi do 19 novembra nađu strateškog partnera za tu fabriku, kao i da se dug javnih preduzeća od 32 miliona evra konvertuje u akcije SFS, jer dražva ne može i ne sme da dopusti da se preduzeće ugasi. Posle stečaja nad Korporativnom bankom u Sofiji, država Bugarska je proglasila stečaj u firmi Glas idustri, koja je kupila Staklaru, te tužbom potražuje od Staklare 50,6 miliona evra. Predstečani postupak nad SFS je započeo 28 oktobra i biće nastavljen pripremnim ročištem 19 novembra u Privrednom sudu u Kragujevcu
-Država i javna preduzeća imaju mogućnost da 32 miliona evra pretvore u kapital SFS kroz konverziju i nastave sa izborom adekvatnog partnera na međunarodnom tenderu, predlaže Vuković i kaže da ne treba čekati događanja u Privrednom sudu, jer je ,,pitanje je šta će se dogoditi 19 novembra sa Staklarom u Privrednom sudu u Kragujevcu, a još bitnije pitanje je šta će se dogoditi iza tog datuma“.

U tešku i komplikovanu situaciju Staklari umešala se i država Bugarska, koja se zadužila u Briselu posle problema u Korporativnoj banci u Sofiji. Stečajni upravnik je našao da su sredstva plasirana preko Glas indsutri u SFS, te je Bugraska je gurnula u stečaj i to preduzeće, koje više ne može raspolagati akcijama SFS, ono je sada pod stečajnim upravnikom Korporativne banke.
Predsednik Grane hemije i nemetala Saveza samostalnih sindikata Ljuba Nestorović je napomenuo da Srbija mora da stane iza svojih dugova, kako bi sačuvala 800 zaposlenih.

-Privredni sud u Kragujevcu će 19 novembra ući u procedu proglašenja stečaja, a do tada bi trebalo da izvše pregovori sa budućim vlasnikom da se ne čeka stečaj, jer u usprotnom su radnici u SFS u velikom problemu, zaključuje Nestorović.

KADROVI SPS U STAKLARI
Politička pozadina problema u SFS se oslikava kroz kadrove SPS jer su predsednik NO Milorad Pušica i generalna direktorka Verica Matković članovi glavnog odbora te partije. Pušica je poznat po tome da mu je Agencija za privatizaciju oduzela četiri preduzeća zbog propalih privatizacija, dok je Verica supruga Dušana Matkovića bivšeg direktora smederevske Železare. Za vlasnika Staklare kontroverznog bugarskog bankara Cvetana Vasileva,iako je pod Interpolovom poternicom, već godinu dana nema sudskog rešenja o njegovom izručivanju Bugarskoj.

PROBLEM PREVOZA RADNIKA
Zaposleni u SFS u sredu nisu imali plaćene troškove prevoza do radnih mesta, jer preduzeće nije platilo dugovanje prevozničkoj firmi “Eurolin” u visini do 6 miliona dinara. Međutim, do petka je taj problem rešen.