ZAHTEVAJU VRAĆANJE ZARADA I PLASMAN UGLJA U EPS
RESAVICA-Predsednik sindikata rudara devet jamskih rudnika uglja JP Resavica Goran Nikolić zatražio je u pismu upućenom predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću vraćanje dela umanjenih zarada za 4.000 zaposlenih u ovom preduzeću, kao i u drugima, i rešavanje problema plasmana domaćeg uglja u termoelektrane EPS, jer na depoima gori ugalj vredan 500 miliona dinara.
U emotivnom obraćanju, prvi sindikalac jamskih rudara Srbije poručio da je neće više sastanak sa Vučićem, ,,jer smo to bezuspešno mnogo puta pokušavali… bojim se da dolazi vreme da će sastanak sa rudarskim sindikatom biti neizbežan”.
-Šokirala nas je činjenica da se ne nalazimo u paketu radnika kojima će se delimično vratiti umanjeni iznos zarada, iako smo vam nekoliko puta do sada napominjali, a vi to dobro i znate, da radimo najopasniji i najteži posao u zemlji Srbiji, započeo je Nikolić svoje obraćanje premijeru i dodao da je poznato da rudari primaju subvencije od države, ali da to isto imaju i rudari širom sveta.
-Izuzetak je što jamski rudari prvi put primaju najniže zarade u istoriji, ne moram da kažem u Evropi, možda i u svetu, navodi Nikolić
rudari 2-resavica-g.j.
-Možda je moje pismo malo emotivno ali, dok ovo pišem, dobro znam da u ovom trenutku moji rudari na 400 metara dubine kopaju crno zlato, u ogromnoj prašini, u sagnutom, negde klečećem položaju, u nedostatku normalnog vazduha, u prisustvu mnogih jamskih gasova, na visokoj temperaturi i skučenoj sredini… bez dnevne svetlosti, upotrebljavajući isključivo težak manuelni rad i ogroman napor, kaže Nikolić u svom pismu Vučiću i objašnjava da rudari nemaju alternative, jer rudnici su još samo ono što je ostalo da radi u njihovim siromašnim mestima, posle procesa privatizacije urađene na način za koji bi se i Ginis postideo.

On je zatražio od Vučića da i rudarima poput drugih vrati deo umanjenih zarada, ,,a koliko… samo procenite”.

-Nismo ranije tražili jer smo nivno verovali da će neko u Vladi Srbije reći „ ovi rudari imaju baš male plate… ”i žao nam je što državni aparat deluje samo na jak štrajkački pritisak i što je sve manje dijaloga, ne samo kada su plate u pitanju, naglašava Nikolić.
rudari 3-resavica-g.j.
Druga, ne manje bolna, tema za rudarske sindikalce je isporuka uglja termoelektranama EPS.
-EPS je sve manje zainteresovan za naš ugalj i u depoima ga ima uglavnom na svim rudnicima, vrednost tog uglja, koji se eto i zamozapalio je, za nas ogromnih, preko 500 miliona dinara, ističe Nikolić.

Ibarski rudnici iz Baljevca na Ibru, sa najvećom proizvodnjom u JP PEU Resavica, su već ušli u štrajkačke aktivnosti i prete radikalnim štrajkom zato što je rudnik, posle 91 godine neprekidnog rada zaustavio proizvodnju. Svi depoi uglja u vrednosti 300 miliona dinara su puni, a na depoima je već izgoreo ugalj u vrednosti od preko 100 miliona dinara. Slično je i u najvećem rudniku JP PEU Resavice, rudniku Rembas kao drugim rudnicima.

-Zamislite gospodine predsedniče naše Vlade, rudnik je radio pod Nemcima u drugom svetskom ratu a sada mora da čeka neka druga vremena. Da li je naša zemlja toliko bogata da može sebi ovakve stvari da dozvoli?, pita se Nikolić i kaže u pismu da neće da sumnja da je otprema uglja stala zbog toga što se on ne vozi privatnim kamionima, već državnom železnicom, što ugalj i državnog rudnika treba da ide u državnu termoelektranu, a ne neku privatnu, što se direktor tamo neke ,,termoelektranice” EPS-a, inače napravljene da gori ugalj iz podzemne eksploatacije, oseća tako moćno, jer ga je na to mesto postavio neko sa samog vrha… ili njegova supruga…
jama strmosten juce 1 (1)
-Zar nešto što se samo zapali na depou zaista neće, kao sitan prah, posle 45 godina, da gori u kotlovima termoelektrane? Dobro znam da uvozni ugalj nije jeftiniji od domaćeg…, konstatuje Nikolić i zahteva od Vučića da kao predsednik Vlade Srbije ,,što hitnije rešavanje ovih problema”.

-Neću više tražiti ni sastanak sa vama jer smo to bezuspešno mnogo puta pokušavali… bojim se da dolazi vreme da će sastanak sa rudarskim sindikatom biti neizbežan. Nadam se da će Vam vaš šef kabineta predati ovo pismo i da ćete ga pažljivo pročitati i naložiti HITNO rešavanje problema iznetih u pismu, stoji u pismu predsednika Sindikata radnika JP PEU Resavica Gorana Nikolića, u kome se u post skriptumu dodaje ,,Ja toliko… iz dna duše”.