,,JULIJE CEZAR” SPAŠAVA ČAST SRPSKOG POZORIŠTA
SVILAJNAC-Srpska premijera komada Vilijema Šekspira ,,Julije Cezar” u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića održana je u četvrtak uveče u Centru za kulturu u Svilajncu.
-Srpsko pozorište je kukavičko pred vremenom u kojem živi i zabija glavu u pesak u odnosu na nagomilane probleme svakodnevice. Upravo bi tetar trebalo da bude hrabar u vremenu kada nema hrabrih, kaže Mladenović i dodaje da su ,, ljudi koji vode Svilajnac među retkim hrabrima, koji su prepoznali značaj onog što radimo”.
kokan mladenovic-svilajnac-g.j.
Citirajući Šekspira u komadu ,, Julije Cezar” glumci su publici postavljali pitanja– Šta bi ste uradili kada bi ste videli da se vaša država kreće ka totalitarizmu? Kada bi jedan čovek postao suviše moćan, šta bi ste uradili da ga u tome zaustavite?
-Predstava polemiše sa uzurpacijom demoktarije. Da li je važnija republika ili jedan čovek, ma koliko bio sposoban i moćan. Da li je važan princip demokratije, da smo svi jednaki ili princip uzurapcije demokratije, gde jedan čovek u naše ime obavlja demokratiju za nas, objašnjava Mladenović svoju postavku tog komada i ističe da je ,,to nešto što je u startu izazvalo mnogo polemika i što nam je napravilo mnogo nedaća u produkciji same predstave, ali sam uz vrhunsku glumačku ekipu uspeo u nameri da suočim naš pozorišni život i našu javnost sa neprijatnim pitanjima koje komad predstavlja”.
julije cezar 4-svilajnac-g.j.
,,Julije Cezar” biće igran u Somboru 23 i 24 novembra, a zatim 15 decembra u Beogradu u Zvezdara teatru.
-Nije lako trenutno u Srbiji naći pozorište koje ima hrabrosti da primi jedan Šekspirov komad. To što se plašimo Šekspira i komada koji je napisan pre 400 godina govori o našoj nezrelosti i da nas se te teme i danas jako tiču. Mi smo narod koji proizvodi vođe, nevični demokratiji, ne znamo da koristimo demokratska prava i nikako da naučimo da vlast tretiramo kao sopstveni servis, a ne kao sopstvene vladare, kao i da ih treba menjati kada nismo zadovoljni, kao što menjamo zubara. Mi poklanjamo pravo nekom polusvetu da odlučuje o našim životima, a pritom su dobrano plaćeni našim novcem od prikupljenog poreza. Voleo bih da imamo građanstvo koje misli svojom glavom, a ne što jednom u četiri godine zaokruži neki broj i abolira sebe od svakog razmišljanja i angažmana u naredne četiri godine, navodi Mladenović.
julije cezar 9-svilajnac-g.j.
Najprijatnije sam iznenađen da se Svilajnac razvija kao ,,idealna mala država”, kaže on govoreći odluci da Srpska premijera bude održana u Svilajncu.
-Svilajnac vodi računa o zapošljavanju sopstvenih ljudi, ulaže u obrazovanje i ovom prvom profesionalnom predstavom ulaže u kulturu. Potrudili smo se da njihov prvi iskorak u profesionalni teatar donese i maksimalni rezultat, zaključio je Mladenović.
julije cezar 5-svilajnac-g.j.
Sjajni Sergej Trifunović u ulozi Bruta osvrnuo se na decentralizaciju Srpske kulture.
-Ako je Svilajnac zahvaljujući pametnom i sposobnom čoveku koji vodi grad uspeo da organizuje ovakav Centar za kulturu i da može da producira ovakvu predstvu , apsolutno je i zaslužuje. To je potpuno normalno. To što je Beograd postao slivnik, to nije naš problem. ,,Julije Cezar” je najaktuelniji politički komad i Kokan je hteo da kaže da ne postoji revolucija, kao recimo 5. oktobar, već puka zamena elita i to je stvarnost koja nam se dešava. Izgleda da je Zvezdara teatar postao prihvatilište za ,,odbačene predstave”, rekao je on.
julije cezar 5-svilajnac-g.j.
Branislav Trifunović ističe da je premijera ,,Julija cezara” bila uspešna sudeći po reakcijama i emocijama, jer su gledaoci zaintrigirani i razmišljaju o porukama koje su ispričane.
Ulogu Bruta u predstavi igrao je Sergej Trifunović, Marka Antonija i Julija Cezara Saša Torlaković, Kasija – Branislav Trifunović, Oktavija i Kaska -Marko Marković, a Porciju i Kalpurniju- Jelena Minić.
POLITIČARI U PUBLICI
Premijera predstave privukla je velikih broj političara. U publici su bili narodni poslanici DS Gordana Čomić, Aleksandra Jerkov i Goran Ćirić, kao i političari iz svih stranaka u Pomoravlju i Svilajncu.