PARAĆIN-Povodom saopštenje beogradske firme za trgovinu oružjem CRP Impeks da je izmirila sve dugove i deblokirala račun Srpske fabrike stakla iz Paraćina posle godinu dana, čime su stekli pravo da, prema sporazimu od 16 oktobra, preuzmu većinski paket akcija tog preduzeća, sindikati SFS su oprezni i ne žele da komentarišu, dok su radnici zadovoljni.
-Nemamo komentar na to saopštenje CPR Impeksa. Znamo da je deblokiran račun fabrike još prekjuče. Radnici redovno primaju zarade, oni su zadovoljni i pozdravili su deblokadu računa, kaže predsednik Sindikata Nezavisnost Boban Nikodijević.
Predsednik Samostalnog sindikata SFS Živojin Matejić navodi da radnicima nije bitno ko je većinski vlasnik već da imaju dovoljno posla i da zarade budu redovne.
-Vlasnici akcija mogu da trguju sa njima i to je njihova volja. Ako je odlučeno da fabrika radi, što bih imao nešto protiv toga. Ako se CPR Impeks sažalio na radnike, jer smo kukali godinu dana, samo mogu da kažem hvala. Hvala onome ko je doneo takvu odluku da mi možemo da živimo. Ni jednog trenutka me ne zanima ko je vlasnik, već poštovanje radničkih prava i zarade. Ako Vlada Srbije i ljudi koji su nadležni za Srpsku privredu misle da je ovo dobro rešenje za SFS, onda to pozdravljam, ističe Matejić.
On je dodao da ne poznaje ljude iz CPR Impeksa, već samo direktorku Vericu Matković, koja je ,,najverovatnije“ kao njihov čovek u fabrici, posle smene Boriše Vukovića.
Bivši direktor SFS Vuković osporio je sporazum CPR Impeksa o preuzimanju većinskog paketa akcija SFS od bugarskog konzorcijuma Glas Industri.
-Posle stečaja nad Korporativnom bankom u Sofiji, država Bugarska je proglasila stečaj u firmi Glas idustri, koja je kupila Staklaru, te tužbom potražuje od Staklare 50,6 miliona evra, naveo je on i naglasio da se u tešku i komplikovanu situaciju Staklari umešala se i država Bugarska, koja se zadužila u Briselu posle problema u Korporativnoj banci u Sofiji.
-Stečajni upravnik je našao da su sredstva plasirana preko Glas indsutri u SFS, te je Bugraska je gurnula u stečaj i to preduzeće, koje više ne može raspolagati akcijama SFS, ono je sada pod stečajnim upravnikom Korporativne banke, objasnio je i zaključio da je jedino rešenje da državna preduzeća konvertuju dugove u visini od 32 miliona evra u vlasništvo i da država nađe respektabilnig kupca.