NEZAKONITO POSTUPANJE ANDREA KONFEKCIONI
JAGODINA-Direktor republičkog Inspektorata za rad Bojan Jocić izjavio je danas da je postupanje italijanske kompanije Andrea konfekcioni u Jagodini prilikom odnošenja odluke o upozorenju i suspenziji 150 radnika ne zakonito.
-Radnici nisu primili rešenja poštom i na taj način ne može da se otpusti 150 ljudi. Skrenuli smo pažnju menadžmentu da ćemo postupati strogo u skladu sa zakonom. Rezultat razgovora je povlačenje odluke o otpuštanju radnika i početku socijalnog dijaloga, što je meni izuzetno drago. Radnici se od utorka vraćaju na posao, ističe Jocić.
radnici-jagodina-g.j.
Odmah zatim, počeli su pregovori sindikata i menadžmenta o nerešenim pitanjima koja već dve godine pritiskaju zaposlene.
-Inspekciju u Andrea konfekcioni je lično predvodio Jocić, pronašli nezakonitosti u tim rešenjima i kako su nas obvestili sva rešenja su poništena. Radnici od utorka ujutru mogu da se jave na posao. Najvažnije je da je izbegnuta radikalizacija situacije i izlazak radnika na ulice. Menadžement je pristao na početka pregovora sa sindikatom. Naše zahteve za pregovorima podržao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma, rekao je Vesić.
Posle štrajka upozorenja 17 novembra, menadžment Andrea konfekcioni je odlučio da 150 radnika, zbog štete pričinjenje štrajkom od 400 hiljada evra, uruči opomene pred otkaz ugovora o radu i zabranio im ulazak u prostorije preduzeća.
andrea konfekcione 1-jagodina-g.j.
-Radnici koji su dobili upozorenje biće u vrlo kratkom roku vraćeni na posao, obzirom da je na sastanku mendžmenta Andrea konfeklcioni i predstavnika lokalne sampuprave postignut dogovor o njihovom,povratku na posao, kao i uspostavljanju dijaloga sa Sindikatom Nezavisnost o svim gorućim pitanjima. Šteta koja je naneta fabrici meri se desetinama hiljada evra. Radnici su dobili i supspenizije sa posla do daljeg. Sve ovo je učinjeno sa željom da se smire tenzije i da se pristupi dijalogu oko nerešeniih pitanja. Oni su upozoreni na mogući otkaz zbog nanošenja štete i obustave izvoznih poslova. Inspekcija rada je utvrdila da nije bilo nikakvih nepravilnosti u radu i da nema povreda zakona, rekao je pravni zastupnik te kompanije Miša Petrovski
andera konfekcioni-jagodina 3
Radnici su predhodno održali zbor u zgradi Pomoravskog okruga i bili na sastanku sa predsednikom Skupštine grada Markovićem. U Andrea konfekcioni trenutno radi 650 radnika. Ta firma je dobila od države 9.000 evra po novootvorenom radnom mestu, odnosno oko 4,5 miliona evra.