SVILAJNAC-Izložba ,,Svet riba južnog Jadrana” Prirodnjačkog muzeja iz Beograda otvorena je u utorak uveče u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu. Reč je o prvoj gostujućoj izložbi u tom centru, koji je otvoren 1 jula.
-Prirodnjački centar nije programski završen i očekujemo da u narednom periodu Ministarstvo prosvete i nauke odobri dodatna sredstva, kako bi svi predviđeni sadržaji zaživeli uz prostor za gostujuće. Apelujem na ministarstvo da nam omogući 80 miliona dinara za 10 stalnih postavki. Pregovaramo sa velikom svetskom izložbom koja je trenutno u Londonu i kada dobijemo potvrdu objavićemo datum njenog dolaska u Srbiju i Svilajnac, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

Predrag Milanović i Slavko Spasić
Predrag Milanović i Slavko Spasić

Prirodnjački muzej predstavio je svoju kolekciju od 59 primeraka riba južnog Jadrana, odnosno veliko bogatsvo ,,ihtio faune”. Izložen je poslednji primerak jesetre, koja je istrebljena, ulovljene 2007 godine u reci Bojani.
-Ovakvi centri trebaju i moraju da postoje u Srbiji. Svilajnac je primer upornosti i saradnje sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu. U toku je programsko opremanje centra i ovde će se u narednom period naći priča o ledenom dobu u Srbiji, dakle o mamutima i bizonima, zatim botanički deo. Siguran sam da će ministarstvo naći načina da završimo izložbe, a zatim nastavljamo priču kroz naučni i kulturni turizam, koji mogu biti značajan podstrekač razvoja Srbije, istakao je na otvaranju te izložbe direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić.
izlozba 2-svilajnac-g.j.
Kroz Prirodnjački centar Srbije do sada je prošlo više od 30.000 posetilaca, a ovom gostujućom izložbom najavljuje se bogat i raznovrstan program sa brojnim novitetima sledeće godine.