PARAĆIN-Tehnološka škola u Paraćinu, koja je rekonstruisana sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, svečano je otvorena. EU je izdvojila 145.000 evra za građevinske radove u školi, nabavku nameštaja, učila i opreme.
-Iskustvo sa prošlogodišnjim poplavama pokazalo je koliko je važno obrazovanje o prevenciji nepogoda koje bi trebalo da bude uvršteno u školski program. Pored ovoga, važno je graditi škole koje ispunjavaju standarde koji se primenjuju u Evropskoj uniji, bez čije pomoći bi rekonstrukcija bila mnogo duža i teža, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.
EU pomoc poplavljenima - Tehnoloska skola Paracin 5
Radovi na rekonstrukciji škole su obuhvatali malterisanje, postavljanje podova i keramičkih pločica, zamenu stolarije, izgradnju pregradnih zidova i radove na fasadi. Toaleti su rekonstruisani, a elektro instalacije i kotlarnica obnovljeni. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, više od 620 učenika i profesora sada ima adekvatne uslove za učenje i rad.
-Veoma smo zahvalni na svoj pomoći koju je Evropska unija uputila našoj školi, zahvaljući kojoj su sanirane posledice poplava, istakao je direktor Tehnološke škole Dejan Nešić.
EU pomoc poplavljenima - Tehnoloska skola Paracin 4
-Naše škole su danas, nakon rekonstrukcije, bolje nego što su bile pre poplava, naveo je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i zahvalio se svim donatorima i građanima na pruženoj pomoći.
Tehnološka škola je pretrpela velika oštećenja tokom poplava 2014. godine, kada je zbog izlivanja reke Crnice nivo vode u prizemlju zgrade dostigao 2,6 metara i u potpunosti uništio sve kabinete, uključujući inventar, podove, vrata i elektro instalacije. Zbog obima štete, nastava nije mogla da bude organizovana u prizemlju zgrade, tako da je veliki broj učenika pohađao časove u obližnjim objektima koji su manje oštećeni u poplavama.