JAGODINA-Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Jagodini da je Srbiji potrebno da pet godina da ima rast od preko 3 odsto BDP da bi ubrzanim tempom krenula da se približava evropskom standardu.
– To nije dugo vreme, najteže je bilo da se ,,kriva Drina“ ispravi i da možemo da zauzemo pravac ispred sebe. Po prvi put nezaposlenost je na 17,6 odsto. Nismo zadovoljni, to je nemoguće rešiti za kratko vreme i zato ćemo u naredne dve godine to stabilno da spustimo na 15 odsto. Stabilni rast je bolji od brzog i kusog, za tri meseca nije moguće ništa. Radimo najbrže moguće, rekao je Vučić gostujući na TV Palma plus.
On je istakao da je Vlada Srbije potpisala sa sedam stranih kompanija ugovore o subvencionisanju otvaranja 7.700 radnih mesta od Novog Sada do Niša.
-Potpisali smo te ugovore posle otvaranja pregovora sa EU. Da bi otvorili vrata investirotima, bilo nam je potrebno otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU. To znači dodatno privlačenje svetskih investicija, objasnio je Vučić.
Srbija je za 32 mesta popravila poziciju na listi Svetske banke, odnosno za toliko je povoljniji poslovni ambijent.
-Verujem da ćemo sledeće godine biti među 40 zemalja u svetu, to će biti ogroman uspeh i širom otvoriti vrata investitorima. Od 2017 godine po prvi put ćemo zaustaviti i spustiti javni dug. Uprkos merama fiskalne konsolidacije, uspeli da podignemo privredu i imaćemo rast BDP od 0,9 odsto do kraja godine. To je velika stvar u uslovima fiskalne konsolidacije. Za sledeću godinu predviđamo rast za više od 2 odsto, za 2017 više od 3 odsto i mi više nećemo ići u recesiju, već ćemo biti zemlja stalnog i dinamičnog rasta, zaključio je Vučić.