JAGODINA-Od 146 zaposlenih 144. prihvatilo je dobrovoljni odlazak iz Jagodinske pivare, potvrdio je predsednik sindikata Nezavisnost Jugoslav Đurđević i dodao da će najverovatnije i preostala 2 radnika da im se pridruže. To praktično znači da više nema radnike koji bi proizvodili pivo. Jagodinsko pivo u diskontima košta simboličnih 28 dinara. Agencija za privatizaciju prokrenula stečaj nad tim preduzećem 18 januara.
-Pripremno ročište za Jagodinsku pivaru biće održano 9 februra u 11 sati. Reč je o utvrđivanju činjenica, koje je predložila Agencija za privtaizaciju. Razlog za predlog pokretanja stečajnog postupka je trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno račun je u blokadi od 2 juna, kazala je sudija Tatjana Todorović.
U toj pivari kažu da su dobili obećanja da će zainteresovani investitor kupiti preduzeće, ali iz stečaja, bez dugova i radnika, kao i da će nastaviti proizvodnju piva. Zaposlenima je ovo jedina šansa da dođu do kapitala pre konačnog gubitka posla.Inače, agencija ima pravo da uputi predlog za stečaj preduzeća po Zakonu o privatizaciji.
SOCIJALNI PROGRAM U KABLOVIMA
U najvećem pomoravskom preduzeću Kablovima iz Jagodine, koje zapošljava 1.300 radnika, u ponedeljak je počelo izjašnjavanje radnika za dobrovoljni odlazak. U sindikatima tog preduzeća ističu da je ova nedelja presudna za budućnost Kablova, jer se posle sastanka sa privatizacionim savetnikom u Jagodini, očekuje finalni sastanak u Ministarstvu privrede. Prognoze su nezahvalne…