SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je danas da je Austrijska razvojna agencija – ADA raspisala tender za izvođače radova na regulaciji reke Resave u vrednosti 3 miliona evra. Očekuje se da tender bude završen za 60 dana, zatim da izvođači krenu sa poslom, a da radovi na desetak kilometara korita Resave od sela Subotica do izlaza iz Svilajnca budu završeni do kraja godine. Sredstava su obezbeđena iz Evropskih fondova.
– Regulacija toka reke Resave, koja će sprečiti poplave u ovom kraju, predstavlja najznačajniji prioritet Svilajnca. Kroz projekte koje finansira Evropska Unija, Svilajnac stvara evropske standarde i uslove za život, rekao je Milanović.
Pre desetak dana na Resavi kod Subotice za saobraćaj je otvoren novoizgrađeni most u prisustvu zamenika šefa Kancelarije EU u Srbiji Oskara Benedikta i direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojević. Novi most vredan 40 miliona dinara, finansiran iz Fonda solidarnosti EU, sada povezuje dva sela u opštini Svilajnac, kao i opštine Svilajnac i Despotovac, a stari i oštećeni most koji je doprineo izazivanju poplava biće uskoro srušen. Završetkom tog mosta stvorena je mogućnost za realizaciju projekta regulacije Resave, zaštite više sela i gradskog jezgra Svilajnca od plavnih talasa, kakav je bio u maju 2014 godine. Tada je poplavljeno praktično ceo Svilajnac, više sela, veliki broj farmi sa stokom, kao i desetak hiljada hektara useva. Posle Obrenovca, najveća šteta od poplava je pričinjena Svilajncu.
Pomoć EU u obnovi Svilajnca od posledica poplava do sada je procenjena na oko 5,9 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i IPA 2014, kao i projekte koji su finansirani kroz Fond solidarnosti.