JAGODINA-Nema ozbiljnih investitora zainteresovanih za jagodinske Kablove, zbog toga neće biti raspisan tender za privatizaciju, odluka o budućnosti preduzeća je na zaposlenima i mora da bude operativno sprovedena do 31 maja, saopšteno je rukovostvu i sindikatima tog preduzeća u Ministarstvu privrede. Kablovi su dobili obećanje iz ministarstva da na njih neće biti vršen pritisak, kao da će dobiti pomoć i podršku za sve što budu odlučili. Narednih dana Kablovi će raspisati konkurs za konsultanta za izbor najoptimalnijeg modela poslovanja u budućnosti.
-Unapred pripremljeni program reogranizacije – UPPR, Program reorganizacije – PR ili konzorcijum zaposlenih su modeli na osnovu kojih Kablovi mogu da nastave rad, konsultant će nam pomoći u toj odluci, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Oliver Jovanovski.
kablovi 1-jagodina-g.j
Model konzorcijuma zaposlenih već se sprovodi u Prvoj petoletki u Trsteniku, u Boru se pripremaju rezovi, slično je u smederevskoj Železari. U Kablovima je u toku prijavljivanje za socijalni program, ali tek nekoliko desetina zaposlenih od 1.300 se odlučilo na taj korak.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-Mali broj ljudi se prijavio za socijalni program, nemaju gde da se zaposle na drugom mestu. Ukoliko nam konsultant savetuje o konzorcijum, zaposleni koji se odluče za taj model mogu da uzmu socijalni program i deo novca ulože u zajednički konzorcijum koji će voditi Kablove u budućnosti, objasnio je Jovanovski.
Inače, posle kašnjenja, septembraska zarada je isplaćena u petak, tako da je ispunjen prvi do zahteva sindikalaca. Kablovi su među 17 preduzeća kojima su računi zaštićeni do 31 maja. Dug Kablova je oko 110 miliona evra.

GLAVA NA GILJOTINI
-Glava nam je postavljena na giljotinu, treba sami da odlučimo da li sada da nam je odrube ili u maju, takav je moj utisak o ponuđenim mogućnostima.