JAGODINA-Rok za uplatu poreza na imovinu za prvi kvartal 2016. godine pomeren je zbog Sretenja, Dana državnosti na 17. februar, a Jagodinci će plaćati viši porez na stambene objekte u odnosu na prošlu godinu.
Prva rata ovogodišnjeg poreza na imovinu plaća se u iznosu četvrtine ukupnog poreza za 2015. godinu. Obveznici tog poreza su građani, preduzetnici i preduzeća. Lokalne samouprave koje će rešenja za plaćanje poreza na imovinu za 2016. godinu početi da uručuju od maja.
Porez na imovinu se plaća u četiri rate – prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.
Odbornici Skupštine grada Jagodina jednoglasano su u novembru usvojili odluku o povećanju iznosa poreza na imovinu građana za 2016 godinu, dok poljoprivredno zemljište neće biti oporezovano. Načelnica gradske uprave za javne prihode u Jagodini Zorica Dimitrijević potvrdila je da će porez na imovinu biti viši i da je to rezultat povećanja cena nekretnina prilikom kupoprodaja, odnosno prema podacima dobijenim od javnih beležnika.
-Cena kvadrata u prvoj zoni povećana je sa 60 hiljada dinara na 64 hiljade dinara, nešto veća je razlika u drugoj zoni, ali poreske stope i amortizacija nisu menjane, kazala je Dimitrijević.
Cena kvadrata u drugoj zoni za kuće i stanove je 52. hiljade dinara, dok je u trećoj 28,5 hiljada dinara. Pored ovih nameta, Jagodinci plaćaju i ekološki porez u visini od 12 dinara po kvadratu.
Uporedo sa povećanje cena stambenih nekretnina, zabeležen pad cena poslovnog prostora, te će i porez biti niži. U Jagodini se primenjuje maksimala visina poreske stope od 0,4 odsto za imovnu i 0,3 odsto za gradsko građevinsko zemljište. Zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj, poljoprivredno zemljište neće biti oporezovano.