BEOGRAD-Stav Vlade Srbije o JP Resavica, koje objedinjuje rad devet jamskih rudnika uglja u Srbiji, je da nema govora o stečaju i da posle 31 maja mora da nastavi sa normalnim radom, preneli su novinarima reči ministra Aleksandra Antića sidikalni lideri rudara sa današnjeg sastanka. Ipak, rudari su danas od 14 sati započeli sa jednosatnim štrajkovima upozorenja. Takođe, rudari su dobili obećanje da će se uz pomoć ministarstava Vlade Srbije rešiti problemi nasleđenih dugova prema državi, radnicima i poveriocima kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje preduzeća i izbegla blokada računa.
– Početak isporuke uglja očekuje se najkasnije krajem iduće nedelje. Sutra EPS usvaja Plan poslovanja, a Vlada Srbije će ga po hitnom postupku odobriti posle Sretenja. U sredu 17. februara u Agenciji za privatizaciju razgovaraćemo o reorganizacije preduzeća, a sledećeg dana je sastanak sa ministrima Antićem, Sertićem, Vulinom i Vujovićem oko ostalih strajkačkih zahteva,rekao je Milenković.
Na današnjem sastanku kod Antića predloženo je da se veliki protest rudara u Senjskom rudniku zakazan za 19. februar odloži i sačeka ishod razgovora sa ministrima. Do tada će rudari, počevši danas od 14 sati, svakodnevno održavati jednosatne štrajkave upozorenja pred početak svake smene. Inače, sindikalni lideri rudara ističu da su njihovi zahtevi shvaćeni ozbiljno u resornom ministarstvu, kao i da su razgovori bili konstruktivni i da su zadovljni postignutim rešenjima.