RESAVICA-Zbog višemesečnog sukoba rudara Branislava Dumitrovića (36) i poslovođe Branislava Jovanovića u Senjskom rudniku kod Despotovca uzavrele su strasti, a rudari se podelili u dva tabora i dva dana naizmenično štrajkovali u znak podrške suprotstavljenim stranama, potvrdio je vd direktor JP PEU Resavica Stevan Dželatović. Da su razmirice poprimile više dimenzije govori i podatak da je Dumitrović štrajkovao glađu, da bi na nagovor rukovodstva i sindikata odustao, a već sutradan je poslovođa dobio rešenje za drugo radno mesto.
-Utvrđujemo istinitost optužbi rudara Dumitrovića protiv poslovođe Jovanovića i obratno. Ovo nije samoupravljanje pa da se većinom izglasava nepoverenje i nezakonitim štrajkovima ostvaruju zahtevi. Reč je o ozbiljnim optužbama da su unošene boce za varenje u jamu dok su u njoj bili rudari i zbog toga ne sleduje premeštaj sa posla, već i otkaz. To ćemo ispitati i predati ,ako postoji sumnja, istražnim organima, kaže direktor Dželatović.
Poslovođa može da uloži žalbu na rešenje o premeštaju na drugo radno mesto do četvrtka ili da se saglasi sa novim rešenjem.
-Mobing traje duže vreme, ali sve je kulminiralo unošenjem boca za autogeno varenje kada su u jami rudari, što je krivično delo. U decembru sam obavestio poslovodstvo i sindikat o unošenju boca, ali opet se ponavlja isto. Zato sam odlučio da podnesem krivičnu prijavu, ukoliko se poslovođa ne skloni sa te pozicije u rudniku, kaže Dumitrović.
Zbog unođenja boca za autogeno varenje pre tri decenije više od sto rudara izgubilo je živote u rudniku Vodna u Resavici i Aleksinačkim rudnicima.