ĆUPRIJA-Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić najavio je, otvarajući 4. Sajam obrazovanja u tom gradu, početak arheoloških istraživanja čuvenog rimskog grada Horeum Margia, te izgradnju Kampa za mlade talente Srbije. Posle rušenje u 6 veku, ovo će biti prvi pokušaj obnavljanja grada Horeum Margi, koji se nalazio između Viminaciuma i Naisusa.
-U prvoj fazi radiće se restauracija kule i bedema Horeum Margia. Naše blago se nalazi pod zemljom, a moguće je da napravimo saradnju između ministarstava odbrane i prosvete, kao i opštine da se na prostoru razrušene kasarne gradi trening centar i vrše arheološka iskopavanja, objasnio je on.
U saradnji sa kabinetom predsednika Srbije Tomislava Nikolića u toku su razgovori na realizaciji Kampa za mlade talente iz Srbijesajam obrazovanja 1-cuprija-g.j.
-U Ćupriji bi bio organizovan trening centar za sve talente iz Srbije. Želja nam je da budemo univerzitetski grad, to je teško. Realizacijom turističkih potencijala, namera nam je da podstaknemo arheološka istraživanja na prostoru rimskog grada Horeum Margi. To će privući đačke ekskurzije, izgradićemo trening centar i to je sledeći korak, rekao je Erić.
Tema sajma obrazovanja je naučna ustanova Petnica, a na sajmu se predstavilo 30 fakulteta i 16 srednji škola. Profesor Ivan Gutman održaće predavenje o ,,Božjoj čestici“.