JAGODINA-Desetu godinu zaredom gnezdo na dimnjaku toplane OŠ Rada Miljković u centru Jagodine predstavlja dom porodici roda, koja se i ove sezone vratila da odnegu novo potomstvo. Rode se,inače, ne nastanjuju u drugim delovima tog grada.
-Naše rode su potpuno pripitomljene.Ne reaguju na školsko zvono ili graju učenika u dvorištu. Nisu zahtevne komšije. Prolaznici zastaju na ulici i gledaju ih dugo, čak ima i klupa na trotoaru sa kojih prolaznici posmatraju rode. Rode ta zantiželja ne remeti u svakodnevnim aktivnostima. One su izabrale Jagodinu i školski dimnjak za svoj dom, na nama je da se osete dobrodošlim i da se ponovo vrate. Pored zoovrta Tigar, ovo je nova oaza divljih životinja, kaže direktor škole Boban Marović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rode ranije nisu dolazile u Jagodinu. I zbog toga je jagodinski par prava atrakcija. Međutim, potomci prvog para žele ponovo da se vrate u sigurnost školskog dimnjaka, ali on je dovoljan samo za jedan par.
-Već deset godina rode dolaze na dimnjak naše škole da sviju gnezdo i odneguju mlade. Ranije ih nije bilo u Jagodini, ali pretpostavljam da se tu osećaju bezbedno i da imaju dovljno hrane, pa su zato i opstale. Pokušaćemo za narednu sezonu da na banderama postavimo gnezda kako bi privukli još nekoliko parova roda, kaže direktor škole Boban Marović.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Škola čini sve da se rode bezbedno i lepo osećaju na dimnjaku. Onemogućen je prilaz sa zemlje na dimnjak, jer on već dvadeset godina nije u upotrebi.
-Rode nas već u septembru napuštaju i pauzu do novog druženja iskoristićemo da podignemo stanište roda u školi. To bi bila prava atrakcija, jer je reč o strogom centru grada. Školskom dvorištu, koje su deca izšarala sa grafitima roda, a rode su i redovna tema školskog biltena. Ako bi naš plan uspeo, to bi bila još jedna turistička atrakcija grada, jer nigde na jednom mestu ne bi bilo više parova roda, objašnjava Marović.
Škola planira da izgradi više veštačkih gnezda do sledećeg aprila, kada se rode ponovo vraćaju.